NavMenu

Gasifikacija Pančeva opet probija rokove? - Završetak radova najavljivan za kraj 2015.

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.07.2014. 09:41
Komentari
Podeli
Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, zauzetih javnih površina i sporog izdavanja raznih saglasnosti, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku da produži rok za završetak gasifikacije do kraja 2015. godine. Sa kompanijom "Srbijagas" potpisan je zato aneks ugovora, u kojem su navedeni i rokovi za preostalu planiranu gasifikaciju Grada, za deo centra grada i za naselja Skrobara, Misa i Kudeljarski nasip, prenosi "Radio-televizija Pančevo".

Međutim, i taj rok mogao bi biti probijen, najavljuje Branka Marić iz Direkcije za izgradnju Pančeva.

"Srbijagas" i Grad, inače kao partneri rade na gasifikaciji dela Pančeva još od 2011. Sada bi trebalo bi da se završi druga faza, a od gasne mreže iz prve faze u dužini od 58 km na Strelištu, Vojlovici i delu Topole, i dalje 6,5 kilometara ne funkcioniše zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Jedan razlog je što neke ulice nisu čisto vlasništvo Grada, pa je bilo problema oko upotrebne dozvole, a drugi razlog je naselje Utvina kolonija, gde smo bili prinuđeni da mrežu uradimo mimo projekta, jer je deo građana uzurpirao javnu površinu - kaže Branka Marić, JP "Direkcija".

U drugoj fazi treba da se gradi gasna mreža u naseljima koja se nalaze izvan železničkog prstena oko Grada, to jest na Skrobari, Bavaništanskom putu, Kudeljarskom nasipu, delovima Mise II i Topole, kao i u centralnim delovima grada koji još nisu gasifikovani.

- Po planovima, ova faza trebalo je da se završi do kraja 2015, ali i taj rok bi mogao biti suviše kratak. Razlog je banalan - još nismo dobili energetsku dozvolu, a tražena je u januaru. Dodatni problem je prikupljanje saglasnosti preduzeća. Probleme očekujem od "Železnica" i "Puteva Srbije", koji su svoja ovlašćenja preneli na AP Vojvodinu. Te saglasnosti ćemo najviše čekati - smatra Branka Marić.

Takođe, postoje i ulice u Pančevu koje su gasifikovane a i dalje čekaju da ovaj energent stigne do domaćinstava. Ro su Karađorđeva, Svetozara Miletića, Braće Jovanovića, kao i ulice Filipa Višnjića i Petra Preradovića, gde je pre nekoliko godina došlo i do eksplozije gasa, zbog čega "Srbijagas" sada insistira da se proveri svaki priključak. Čeka se projekat sanacije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.