NavMenu

U Srbiji tek svako četvrto preduzeće u vlasništvu žena

Izvor: Beta Sreda, 19.03.2014. 14:30
Komentari
Podeli

U Srbiji je stopa učešća žena u biznisu niža nego u zemljama sa razvijenom ekonomijom i tek svako četvrto preduzeće je u vlasništvu žena, izjavio je danas direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Mateo Patrone.

On je na konferenciji "Podrška ženskom preduzetništvu u zemljama zapadnog Balkana" kazao da je rodna ravnopravnost veoma važna za stvaranje novih radnih mesta i ekonomske tranzicije, odnosno ukupan ekonomski razvoj zemlje.

- Promovisanje projekata koji smanjuju jaz među polovima i osposobljavanje žena da deluju kao ekonomski, društveni i politički činioci, Srbiji će pomoći da ostvari svoje ekonomske potencijale - naglasio je Patrone.

On je potsetio da se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bavi investicijama u privatniom sektoru i da podržava mala i srednja preduzeća obezbeđujući im finasijska sredstva i veštine.

Patrone je istakao da je je jedan od važnih zadataka EBRD-a i podrška ženskom preduzetništvu i da je u prethodnom periodu ta banka razvila konkretne programe kojima pomaže preduzetničke inicijative žena, među kojima je i Program koji se sprovodi u Srbiji Hrvatskoj i BiH, od kraja 2011. i čija je vrednost 950.000 EUR.

On je precizirao da je ovaj regionalni EBRD program podrške ženama u biznisu (Women in Business Programme) finasirali Vlada Luksemburga, Fond Tajvan-EBRD saradnje i Specijalni akcionarski fond EBDR.

Nacionalna menadžerka programa EBRD BAS Srbija Bojana Vukosavljević kazala je da je EBRD Preogram podrške ženama u biznisu bio izuzetno potreban tržištu Srbije precizirajući da je za 2,5 godine koliko je program trajao više od 200 žena učestvovalo u njemu.

Ona je precizirala da je 50 preduzeća čije su vlasnice ili direktorke žene dobilo finansijsku podršku za poslovno savetovanje najčešće u oblasti marketinga, upravljanja kvalitetom, IT i strateški razvoj, 135 žena je pohađalo obuke kako da započnu sopstveni biznis ili iz oblasti internet marketinga i prodaje, dok je u programu međunarodnog monitoringa učestvovalo 15 žena.

Na današnjem skupu su izneti i podaci da žene čine 40% od ukupno 2,3 milijarde zaposlenih u svetu, da udeo žena u ukupnim menadžerskim pozicijama retko kad prelazi 20%, dok na najvišim pozicijama žene ne čine više od 5% menadžera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.