NavMenu

Devizne rezerve NBS na kraju aprila 11,148 mlrd EUR

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2013. 14:34
Komentari
Podeli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju aprila 11,148 mlrd EUR čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 394% i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći odlivi iz deviznih rezervi u aprilu su realizovani po osnovu prevremene otplate dela duga prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 305,4 mil EUR, izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima u iznosu od 72 mil EUR i po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 274,3 mil EUR.

Najveći devizni prilivi u aprilu realizovani su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 42,4 mil EUR i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 25 mil EUR.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju aprila su iznosile 7,292 mlrd EUR.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 808,6 mil EUR i bio je za 18,2 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,4382 mlrd EUR.

U aprilu dinar je nominalno apresirao prema evru za 1,3%, a Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 70 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.