NavMenu

"Spljeskajte" kalorije reketom i lopticom - Prvi skvoš klub u Srbiji ušao u drugu deceniju poslovanja

Izvor: eKapija Sreda, 03.04.2013. 09:06
Komentari
Podeli

Možete ga igrati odmah, jer su pravila toliko jednostavna da se i ne moraju učiti. Maksimalno je bezbedan, dinamičan i može se prilagoditi fizičkoj kondiciji. Godine nisu ograničavajući faktor, a jedan trening "oslobodiće" vas čak 1.000 kalorija. Zvanično najpopularniji rekreativni sport na svetu – skvoš, sve više ljubitelja ima i u Srbiji.

Prvi skvoš klub u Srbiji – "SquashLand" (SQL) lani je proslavio desetogodišnjicu poslovanja. Smešten u jednom od najlepših delova Beograda, brzo je postao prava oaza mira i udobnosti za sve poslovne ljude, mesto na kome se nakon uzbudljivog dana najbolje relaksiraju, ali i rade na svojoj kondiciji. U Košutanjaku su, sa druge strane, u igri i druženju do sada uživali i mnogobrojni mališani, koji su nakon škole skovša nastavljali da treniraju u "SquashLand"-u i osvajaju medalje na različitim takmičenjima.

Skvoš meč igra se na tri dobijena seta, a set dobija onaj ko osvoji jedanaest poena. Reketi su lakši od teniskih, imaju svega 100 – 150 grama, a početna brzina loptice pri udarcu iznosi i do 250 km/h. Loptica je veoma malih dimenzija, gumena je i šuplja iznutra. U šupljini se nalazi kap vode, koja je zagreva. Što su udarci snažniji loptica postaje toplija, a tada više odskače i postaje brža. Skvoš se igra u paru, na zatvorenom terenu površine 64 kvadratna metra. U suštini, ovo je taktička igra, slična – šahu.

Iako se skvoš uglavnom definiše kao "rekreacija za poslovne ljude", to nije njegova suština. Višestruka prvakinja Srbije i Beograda u skvošu i trener u "SquashLand"-u, Jelena Dutina, kaže za "eKapiju" da je ovaj sport izuzetno dobar za sve, a posebno za starije, upravo zato što je mogućnost povrede, u odnosu na druge sportove, svedena na minimum.

- Velika prednost skvoša je u tome što se lako uči, i što je "sport za sve", bez obzira na pol i godine. Tokom treninga koji traje 45 minuta možete sagoreti čak 1.000 kalorija – kaže naša sagovornica.

Osim za odrasle, izuzeno je koristan za decu. Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju igranje skvoša već od desete godine, a poznati američki časopis "Forbes" proglasio ga je najzdravijim rekreativnim sportom na svetu, pa je tako "pobedio" plivanje, košarku, odbojku....

- "SquashLand" škola, za decu od 8 do 18 godina, radi već sedam godina, a njeni polaznici bili su i sadašnja državna šampionka, kao i kompletna ženska državna reprezentacija. Polaznici škole skvoša mogu da učestvuju na domaćim i međunarodnim turnirima, da putuju, druže se i stiču nova poznanstva i iskustva – kaže Snežana Jovanović, direktor kluba "SquashLand".

Skvoš je za mališane koristan upravo zbog toga što anagžuje sve grupe mišića, pa tako pomaže pravilan rast i razvoj.

SQL je organizator velikog broja skvoš takmičenja kod nas, a u Košutnjaku se igraju različita gradska i državna prvenstva. Zaljubljenici u skvoš takmiče se i u "Winter Cup"-u, a ovogodišnje finale je organizovano pre dve nedelje na Kopaoniku. Sledeće takmičenje je "Serbia Open", koje će se u maju održati u Beogradu.

Ljubitelji reketa i loptica nadaju se da će skvoš uskoro postati i olimpijski sport. U septembru će u Buenos Ajresu biti odlučeno koji će se sport pridružiti olimpijskoj porodici, a za jedno mesto konkuriše 7 novih disciplina – skvoš, softbol, karate, roleri, sportsko penjanje, vejkbording i vušu.

- Sigurni smo da će "SquahLand" poslati prvog srpskog skvoš olimpijca da brani boje naše zemlje – kaže naša sagovornica.

Rekreacija za sve

"SquashLand" je specifičan i po tome što nudi pogodosti koje su prilagođene svakoj grupi rekreativaca, a trude se da posetioce stalno iznenađuju specijalnim popustima.

Tako su sada u ponudi paketi "Sport" – za muškarce, i "Fit" – za dame. Jedan termin skvoša, uz besplatno iznajmljivanje reketa je svega 900 dinara, a dobijate i popust od 50% na godišnju članarinu u "SquashLand" klubu. Potrebne su vam samo patike i sportska oprema. Jači pol uz paket "Sport" dobija poklon iz asortimana "Gillete", a za dame je tu dar iz "Collistar"-a.

Studenti u "SquashLand"-u mogu uživati još povoljnije, svakog dana od 10 do 18 časova, uz paket "No stress" jedan termin je 700 dinara, a za okrepljenje ih čeka Red Bull.

Škola svoša za decu je 30% povoljnija, pa je tako prvi mesec treninga (tri puta nedeljno), sada 2.500 dinara. SQL nudi i specijalne pakete – biznis i porodični.

U sklopu kluba je i kafe sa prostranom terasom, gde možete pobeći od gradske gužve i uživati u miru Košutnjaka.

Britanci prvi, Egipćani najbolji

Svokš je nastao u 19. veku u Londonu, a njegov naziv potiče od glagola "to squash" (spljeskati). Grupa zatvorenika iz zatvora "Fleet", prekraćivala je vreme udarajući reketom lopticu o zatvorski zid, a usput su postavili i određena pravila.

Iz Britanije skvoš se proširio i na ostatak Evrope. Inače, Egipat je danas najuspešnija skvoš nacija, a prvi skvoš tereni na ovom kontinentu napravljeni su 1913. godine.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.