NavMenu

Nameštao liste za zračenje? - Pokrenut postupak protiv direktora Instituta za onkologiju Vojvodine

Izvor: B92 Petak, 22.02.2013. 12:13
Komentari
Podeli

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv direktora Instituta za onkologiju Vojvodine Dušana Jovanovića zbog sukoba interesa, piše Pištaljka.

U obaveštenju koje je Jovanoviću poslala direktorka Agencije navodi se da je postupak pokrenut na osnovu prijave i po službenoj dužnosti i postoji sumnja da je Jovanović prekršio zakon time što je omogućio da se na Institutu organizuje dopunski rad i da se preko reda na liste čekanja za zračnu terapiju ubacuju strani državljani na štetu srpskih osiguranika.

Jovanoviću je obaveštenje direktorka Tatjana Babić poslala 13. februara, a on ima rok od 15 dana da se izjasni o činjenicama koje ga terete i da dostavi dokaze za svoje navode, navodi pistaljka.rs.

Udruženje za zaštitu prava pacijenata "Pravo na zdravlje", koje je objavilo obaveštenje Agencije, saopštilo je da je posle četiri godine "dobrog izvoznog posla" koji su životima platili pacijenti Srbije "ovo prvi put da neka državna institucija bez uvijanja konstatuje realnost".

- Želimo da verujemo da će žrtve napokon dobiti pravno zadovoljenje i da se ovakve necivilizacijske afere više neće ponoviti - navelo je "Pravo na zdravlje".

"Pištaljka" navodi i da u dopisu Agencije piše da postoji sumnja da je ubacivanjem stranih državljana (iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije) preko reda "radi sticanja materijalne koristi narušen redosled lista čekanja, na koji način su dovedeni u pitanje život i zdravlje pacijenata koji su osiguranici RZZO".

Agencija postupak protiv Jovanovića vodi zbog sumnje da je prekršio član 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, i to stavove 1, 2 i 4 u kojima se navodi da je funkcioner "dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom", da se pridržava propisa "koji uređuju njegova prava i obaveze i da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije" i da "ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice".

Uzbunjivač doktorka Bojana Bokorov pre tri godine upozorila je nadležno Ministarstvo zdravlja i javnost da se na Institutu za onkologiju Vojvodine trguje listama čekanja na zračenje. Ona zbog toga i dalje trpi odmazdu svojih nadređenih, a prošle godine je ostala i bez posla na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.