NavMenu

Nacionalna banka Grčke kupila Eurobanku

Izvor: Tanjug Utorak, 19.02.2013. 11:14
Komentari
Podeli

Nacionalna banka Grčke (NBG) saopštila je juče da je kompletirala kupovinu rivalske Eurobanke, čime je formirana najveća bankarska grupacija u Grčkoj.

Više od 64.000 akcionara Eurobanke pristalo je na zamenu akcija, čime je NBG omogućeno da prikupi oko 84% akcija manje banke, prenela je agencija Frans pres.

- Nacionalna banka i Eurobanka ujedinjuju snage da bi formirale najveću bankarsku grupaciju u zemlji, koja će biti u stanju da se uspešno izbori sa izazovima u grčkom monetarnom i kreditnom sistemu - rekao je operativni direktor NBG Aleksandros Turkolijas.

Grčka komisija za tržišta kapitala odobrila je spajanje banaka 10. januara, a NBG očekuje da će deonicama novoformirane banke početi da se trguje 27. februara.

Eurobanka je u decembru saopštila da je u prvih devet meseci 2012. zabeležila neto gubitak od 1,095 mlrd EUR, nakon otpisa 6 mlrd EUR grčkog javnog duga. NBG je istovremeno evidentirala gubitak od 2,45 mlrd EUR.

Prema sporazumu Atine sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, grčke banke će primiti ukupno 50 mlrd EUR da bi ojačale svoje baze kapitala, nakon prošlogodišnjeg masovnog otpisa potraživanja na ime grčkog duga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.