NavMenu

(SIEPA) Finansijski podsticaji za investitore u Srbiji – kako, kada i gde

Izvor: eKapija Petak, 25.08.2006. 14:06
Komentari
Podeli

Donošenjem Uredbe kojom je predviđena dodela bespovratne finansijske pomoći za nove investicione projekte, Vlada Srbije je propisala da se ta sredstva mogu koristiti za realizaciju investicionih projekata u svim delatnostima, osim trgovini, turizmu, ugostiteljstvu i poljoprivredi.

Za dobijanje te bespovratene finansijske pomoći mogu se prijaviti sva preduzeća koja se bave proizvodnjom i uslugama, istraživanjima i razvojem, kao i sve one firme čiji proizvodi mogu biti predmet međunarodne trgovine.

Ukupna sredstva za investicije u proizvodnom sektoru kreću se od 2.000 do 5.000 EUR po novom radnom mestu, minimalna vrednost ulaganja je od jednog do 5 mil EUR (u zavisnosti od visine stope nezaposlenosti u opštini gde se vrši ulaganje), dok je minimalan broj novih radnih mesta 50.

Ukupna sredstva za investicije u sektoru usluga iznose od 2.000 do 10.000 EUR po novom radnom mestu, minimalna vrednost ulaganja je milion EUR, a minimalan broj novih radnih mesta 10.

Investicije u sektoru istraživanja i razvoja podrazumevaju ukupna sredstva od 5.000 do 10.000 EUR po novom radnom mestu, minimalnu vrednost ulaganja od milion EUR i minimalan broj novih radnih mesta 10.

Ocenjivanje i bodovanje investicionih projekata biće zasnovano na sledećim kriterijumima: reference investitora, udeo domaćih dobavljača i efekat investicije na produktivnost ostalih domaćih preduzeća u istom sektoru, održivost investicije/trajnost poslovanja, efekti investicije, efekti investicije na ljudske resurse, uticaj investicije na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa usluga za investicije u sektoru usluga, efekti investicije na razvoj opštine i podrška lokalne samouprave u realizaciji investicije.

Prijave za dodelu sredstava podnose se Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a potrebna dokumenta nalaze se na internet prezentaciji Agencije (mogu se preuzeti "klikom" OVDE).

Nakon sprovedenog postupka ocenjivanja projekata, sredstva će biti dodeljivana izabranim preduzećima u skladu sa ukupnim brojem bodova. Isplata će biti vršena periodično tokom trajanja projekta u jednakim iznosima od 25% vrednosti dodeljenih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.