NavMenu

Klisura čeka istraživače i turiste - Izgradnja vizitorskog centra sa konresnom salom u Ovčar Banji počeće do leta 2012.

Izvor: eKapija Sreda, 21.03.2012. 16:17
Komentari
Podeli

Ovčarsko-kablarska klisuraOvčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura, predeo jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih lekovitih izvora, kao i istorijskih i kulturnih znamenitosti, već godinama je, osim za turiste i ljubitelje prirode, nezaobilazno odredište i za istraživače iz različitih oblasti. Kako se njihov broj i interesovanje povećava iz godine u godinu, Turistička organizacija Čačka, koja upravlja ovim prirodnim dobrom, odlučila je da u Ovčar Banji izgradi vizitorski centar.

Tako će već u 2013. godini, naučnici, studenti, učenici, novinari i ostali posetici Ovčar Banje, seminarima, kongresima i drugim stručnim skupovima, kao i radionicama ili letnjim školama, moći da prisustvuju u novom objektu.

- Vizitorski centar imaće oko 600 m2 u osnovi, kao i dva sprata. Biće sagrađena i kongresna sala od 300 mesta, kao i mala sala sa 50 mesta – kaže za "eKapiju" Miodrag Stevanić, direktor Turističke organizacije Čačka.

On dodaje da će u okviru vizitorskog centra postojati i laboratorija, kao i info-centar i Muzej Ovčarsko-kablarske klisure, dok će na spratu biti i smeštajni kapaciteti za do 50 gostiju.

Izgradnja ovog objekta koštaće oko 50 miliona dinara, a prema Stevanićevim rečima, finansiraće je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

- Novac je obezbeđen, i čekamo završetak Plana detaljne regulacije Ovčar Banje, kako bi mogla početi izgradnja – dodaje on.

Direktor Turističke organizacije Čačka objašnjava da će vizitorski centar biti sagrađen na mestu nekadašnje "Lukoil" pumpe u Ovčar Banji, koja već duže vreme ne radi.

- U planu je da se od "Lukoil"-a otkupi zemljište površine 14 ari. Pregovori su u toku, i čeka se samo da oni dobiju odobrenje iz Moskve – objasnio je naš sagovornik, dodajući da je izrađen idejni projekat, a da će više detalja o izgledu i sadržajima vizitorskog centra moći kaže kada bude izrađen i glavni projekat.

Ovčarsko-kablarska klisuraOvčarsko-kablarska klisura

U Turističkoj organizaciji Čačka veruju da će izgradnja početi u prvoj polovini ove godine, a radovi ne bi trebalo da traju duže od šest meseci pod uslovom "da zima ne omete građevince".

Raj za naučinike...

Ovčar Banja smeštena je na nešto više od 160 kilometara od Beograda, u središtu Ovčarsko-kablarske klisure, najživopisnije klisure u Srbiji, duge čak 20 kilometara.

Zapadna Morava usekla je između planina Ovčar i Kablar ovo impozantno korito iznad kojeg se uzdižu strme krečnjačke stene. Klisuru odlikuje i nekoliko pećina, kao i neobični rečni meandri. Ova nesvakidašnja oblast bogata je i raznolikom florom i faunom - na području klisure evidentirano je 173 vrsta ptica, na osnovu kojih je na listi važnih područja ptica u Evropi.

- Turistička organizacija Čačka, kao upravljač zaštićenog područja "Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura", obavezna je da sprovodi monitoring ovog dobra – navodi Miodrag Stevanić.

Tako se u Ovčarsko-kablasrkoj klisuri sprovode obavezna analiziranja izvora, površinskih tokova i akumulacije, šumskih zajednica, floristička istraživanja, istraživanja ptica, kulturološko-istorijska istraživanja manastira itd. Naučno-istraživačke aktivnosti se realizuju zahvaljujući stručnjacima Ekološkog društva "Čačak" iz Čačka, Zavoda za zaštitu zdravlja iz Čačka, Biološkog fakulteta iz Kragujevca, Agronomskog fakulteta iz Čačka. Istraživačima će, tako, dobro doći nova laboratorija koja će biti sagarđena u okviru vizitorskog centra, a biće rešen i problem njihovog smeštaja.

Ovčarsko-kablarska klisuraOvčarsko-kablarska klisura

- Smeštajne kapacitete u vizitorskom centru nećemo izdavati, već će oni biti namenjeni upravo istraživačima, kao i mnogobrojnim stranim i domaćim novinarima koji posećuju Ovčarsko-kablarsku klisuru, i drugim našim gostima, kojih je svake godine sve više – navodi Stevanić.

Samo u avgustu prošle godine, Ovčarsko-kablarsku klisuru, i Ovčar Banju, posetilo je više od 20 novinara iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Belgije i Holandije.

U Banji se svake godine organizuju i kampovi mladih istraživača, radionice, đački izleti.

...ali i turiste

Ovčar Banja predstavlja idealno mesto za boravak jer pruža široku lepezu mogućnosti za odmor, relaksaciju, rekreaciju, oporavak i sportske aktivnosti. Mir i zelenilo uz obale jezera Međuvršje i Ovčar, šetnja pored reke, ribolov i razgledanje prirodnih lepota u okruženju, upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem manastira doprinose atraktivnosti ovog jedinstvenog područja.

Rekreativci, sportisti i ljubitelji aktivnog odmora mogu svoje fizičke sposobnosti proveriti na planinarskim stazama, bazenima, sportskim terenima. Turistima takođe postaju sve zanimljiviji alpinizam, daljinsko jahanje (eudurance), paraglajding, takmičenje kajaka i kanua na jezerima Zapadne Morave.

Lekoviti izvori Ovčar banje pogodni su za lečenje reumatskih bolesti, povreda mišićnih tkiva, preloma kostiju, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), sportskih povreda i kožnih bolesti.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.