NavMenu

Istorija modnog brenda "Lindex"

Izvor: eKapija Sreda, 22.02.2012. 11:41
Komentari
Podeli

Pedesete godine XX veka

Dva gospodina iz Švedske su 1954. godine otpočeli eru nečega što će kasnije uticati na živote velikog broja žena. Ingemar Boman i Bengt Rosel su otvorili prodavnicu ženskog donjeg veša "Fynd" u gradu Alingsas. Nedugo potom su kupili kompaniju "Lindex" iz Geteburga i to ime dali svim radnjama otvorenim nakon tog preuzimanja. Tokom pedesetih godina XX veka, ova kompanija je zapošljavala šest radnika i imala godišnji obrt u iznosu od 100.000 švedskih kruna.

Šezdesete godine XX veka

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, ponuda je proširena i na žensku odeću, a posebno džempere i bluze. Maloprodajna mreža se sastojala od pet objekata, obrt je porastao na 500.000 švedskih kruna, a otvorena je i prva "Lindex" radnja u Norveškoj, koja je zabeležila veliki uspeh, pošto je "Lindex" jedan od prvih lanaca prodavnica odevne robe otvoren u toj zemlji.

Sedamdesete godine XX veka

"Lindex" je nastavio da raste u Švedskoj i Norveškoj i tokom sedamdesetih godina XX veka. Asortiman je proširen i "Lindex" je takođe postao poznat po svojim suknjama i pantalonama, a naročito farmericama, koje su postigle veliki uspeh. Desile su se velike promene u procedurama kupovine, pošto je skoro celokupna tekstilna proizvodnja preseljena u inostranstvo. Obrt u ovom periodu iznosi 28 miliona švedskih kruna, dok se broj radnji povećao na 27.

Osamdesete godine XX veka

Osamdesete godine prošlog veka su donele velike promene za "Lindex" i ekspanzija dostiže rekordni nivo. Tokom 1987. godine, u proseku se otvarala jedna "Lindex" radnja svake druge sedmice. "Lindex" u ovom periodu testira nova tržišta, poput Danske, Velike Britanije i Finske. Asortiman se proširuje i na odeću za decu, što se pokazuje kao veoma uspešan potez. Krajem osamdesetih godina XX veka, kompanija koncentriše svoje poslovanje na Švedsku, Norvešku i Finsku, beleži obrt od 2,2 milijarde švedskih kruna, dok joj broj radnji raste na 227.

Devedesete godine XX veka

"Lindex" otvara svoj prvi proizvodni objekat u Hong Kongu 1993. godine i kompanija počinje da vrši provere da bi se uverila da dostavljači ne zapošljavaju maloletnike. Uslovi koje kompanija postavlja dobavljačima se pooštravaju i uvodi se pravilnik ponašanja za sve dobavljače. Tokom devedesetih godina prošlog veka, kompanija takođe počinje ozbiljno da se bavi problemima zaštite životne sredine. "Lindex Klub" – klub koji okuplja sve lojalne mušterije, se otvara 1995. godine. Krajem devedesetih se preuzima robna marka "Fix", čija ponuda uključuje raznobojnu dečiju odeću visokog kvaliteta. Broj radnji sada iznosi 298, dok obrt dostiže 3,6 milijardi švedskih kruna.

XXI vek

"Lindex" ulaže veliki napor da razvije Lindex koncept. U novom milenijumu, na modu u Švedskoj u velikoj meri utiče "Modni izveštaj", čiji je autor manekenka Ema Viklund. "Lindex" se okreće istoku i počinje da širi svoj posao u centralnoj Evropi tako što otvara radnje u baltičkim zemljama i Republici Češkoj. Finska kompanija "Stockmann" postaje novi vlasnik "Lindex"-a 2007. godine, što omogućava otvaranje ruskog tržišta za "Lindex", koji svoju prvu radnju u toj zemlji otvara 2008. godine u Sankt Peterburgu. Uz to, "Lindex" ulazi na tržište Srednjeg Istoka preko svojih franšiza. U Švedskoj se 2007. godine otvara "Lindex Shop Online", nudeći mušterijama kupovinu modnih proizvoda iz ponude "Lindex"-a preko interneta. "Shop Online" se dve godine kasnije otvara i u Danskoj. U jesen 2009. godine, "Lindex" dobija nagrade za "Najbolji modni lanac godine" i za "Najbolji dizajnerski koncept godine" na švedskoj modnoj svečanosti. Sedmu godinu za redom, "Lindex" je glavni partner kampanje "Ružičasta traka", koju sprovodi Društvo za borbu protiv raka, dok Ema Viklund dizajnira svoju "Ružičastu kolekciju" za "Lindex". Nešto kasnije iste jeseni, Eva Larson postaje prvi spoljni modni dizajner koji kreira svoju sopstvenu kolekciju za "Lindex", pod nazivom "Dostupni luksuz". Posao se 2009. godine širi ka istočnim zemljama i "Lindex" otvara svoje prve radnje u Slovačkoj i glavnom gradu Rusije, Moskvi. U isto vreme, "Lindex" povećava broj franšiznih radnji u Saudijskoj Arabiji na 10.

2010. godina

Nekoliko strateški važnih radnji je otvoreno 2010. godine u Evropi, uključujući i one u glavnim gradovima Češke i Slovačke, Pragu i Bratislavi. "Lindex" se pojavljuje i na tržištu Bosne i Hercegovine preko svojih franšiza, kao i u Dubaiju, gde se otvara 400. "Lindex" radnja. "Shop Online" postaje dostupan i u Finskoj, a ozvaničavaju se i planovi za globalno lansiranje ove internet prodavnice. Tokom 2010. godine, "Lindex" po prvi put sarađuje sa međunarodnim dizajnerom, Narcisom Rodrigezom, koji kreira svoju "Ružičastu kolekciju". Prodaja artikala iz kolekcija kreiranih za kampanju "Ružičasta traka" postiže novi rekord i "Lindex" i njene mušterije prikupljaju 7,2 miliona švedskih kruna za pomoć u borbi protiv raka dojke.

Danas je "Lindex" jedan od vodećih modnih lanaca u Severnoj Evropi sa preko 430 radnji i obrtom od 5 milijardi švedskih kruna. Sa svojim inspirišućim dizajnom, širokim asortimanom i jedinstvenim konceptom radnji, "Lindex" nudi modno iskustvo svetske klase.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.