NavMenu

Produbljivanje saradnje Narodne banke Srbije i Narodne banke Mađarske - Razmena iskustava na teme ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema

Izvor: eKapija Subota, 18.05.2024. 14:36
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Vukvucko)
U okviru druge faze regionalnog IPA projekta "Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka", Narodna banka Srbije započela je realizaciju bilateralne mere sa ekspertima Narodne banke Mađarske (Magyar Nemzeti Bank) u oblasti ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema.

U prethodnim godinama, Mađarska centralna banka je postala snažan zagovornik aktivnog pružanja podrške zelenoj tranziciji finansijskog sistema, kako u svojoj komunikaciji, tako i kroz sprovođenje mera i upotrebu instrumenata iz svoje nadležnosti. Narodna banka Srbije, aktivno je uključena u diskusije i analizu trendova na ove teme kroz učešće u međunarodnoj grupaciji centralnih banaka i regulatornih tela poznatijeg kao Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema (Network for Greening the Financial System - NGFS), navedeno je na sajtu banke.

U periodu 16-17. maja 2024. godine održana je prva ekspertska misija mađarske centralne banke u prostorijama Narodne banke Srbije. Tom prilikom, stručnjaci dveju centralnih banaka iz oblasti monetarne ekonomije, finansijskih tržišta, upravljanja deviznim rezervama i supervizije bankarskog sektora imali su priliku da razmene mišljenja, argumente i stavove po pitanju veoma aktuelne teme u svetu finansija poslednjih godina – zelenog/održivog finansiranja i uloge centralnih banaka u tom procesu. Na taj način, dodatno je učvršćena saradnja kolega iz Narodne banke Srbije sa kolegama iz Narodne banke Mađarske, centralnih banaka dve zemlje koje međunarodna investiciona javnost smatra uporednim (peer) zemljama.

Eksperti Mađarske narodne banke su kolegama iz Narodne banke Srbije prezentovali svoja iskustva u pogledu načina integracije klimatskih ciljeva u mandat centralne banke, instrumente monetarne politike i upravljanje deviznim rezervama. Osim toga, predstavljene su i druge aktivnosti koje Mađarska narodna banka preduzima kako bi pružila podršku zelenoj ekonomskoj tranziciji, kao što su različiti edukativni projekti i učešće u finansiranju pošumljavanja.

- Veoma sam ponosna na širenje saradnje koje eksperti iz Narodne banke Srbije promovišu sa kolegama iz uporednih centralnih banaka regiona i sveta, koje imaju slične ciljeve i mandate. Ovakvim i sličnim inicijativama i razmenom iskustava imamo bolji uvid u veoma aktuelne teme i postižemo sinergetski efekat u analiziranju trendova u svetu monetarne politike i finansija. Narodna banka Srbije aktivno prati dešavanja u oblasti zelenog finansiranja i razgovara na te teme sa domaćim bankama i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i nastaviće da, u okviru svojih nadležnosti, podržava odgovorno finansiranje i projekte koji treba da doprinesu ekonomskom razvoju na održivim osnovama - istakla je povodom ove posete guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tokom dvodnevnih sesija, govorilo se o globalnom uticaju klimatskih promena sa ekonomskog, tehnološkog, socijalnog i geopolitičkog aspekata, kao i neophodnosti uključivanja svih subjekata na domaćem i međunarodnom nivou u proces zaštite životne sredine i razvijanja održivih i socijalno odgovornih sistema. Sa stanovišta centralnih banaka, fizički i tranzicioni rizici povezani sa klimatskim promenama su važni pre svega zbog njihovog uticaja na inflaciju i finansijsku stabilnost kao osnovne ciljeve većine centralnih banaka.

U vezi sa tim, predstavnici dveju centralnih banaka diskutovali su o mogućim načinima podrške zelenoj agendi i uključivanja centralnih banaka kroz aktivnosti i funkcije iz njihove nadležnosti u okviru monetarne politike, supervizije bankarskog sistema i upravljanja deviznim rezervama.

- Zajedno smo konstatovali da je ublažavanje klimatskih rizika veoma važan globalni izazov, čije rešavanje zahteva posebnu pažnju i angažovanje, ali i opreznost zbog brojnih izazova sa kojima se globalni finansijski sistem suočava na polju zelene transformacije. Razmena znanja i iskustva sa mađarskim kolegama je od izuzetnog značaja, s obzirom da se radi o uporedivoj centralnoj banci zemlje u razvoju, koja ima svoju valutu i koja se nalazi u režimu targetiranja inflacije. Sa velikom pažnjom ćemo pristupiti i nastavku realizacije bilateralne mere u oblasti ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema, sa kolegama iz centralnih banaka Mađarske i Italije - istakla je Tabaković.

Realizacija ovog projekta, koji se finansira sredstvima pretpristupnih fondova Evropske unije, a koji sprovodi Bundesbanka, zajedno sa 19 nacionalnih centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banaka i Evropskom centralnom bankom, započela je u septembru 2022. godine i trajaće do septembra 2025. godine. Cilj programa je dalje jačanje institucionalnih kapaciteta krajnjih korisnika – centralnih banaka Zapadnog Balkana, posebno u vidu unapređenja njihovih analitičkih alata i politika, kao i prenošenje najboljih međunarodnih i evropskih standarda.

Tokom trajanja projekta, sprovodi se intenzivan regionalni program obuke i saradnje o ključnim pitanjima centralnog bankarstva i supervizije, sa posebnim fokusom na oblasti borbe protiv pranja novca, kontrole banaka, finansijske stabilnosti, zaštite korisnika finansijskih usluga, finansijske inkluzije, sanacije banaka, komunikacije, finansijskih tržišta, informacione tehnologije, istraživanja monetarne politike, platnih sistema, statistike, EU integracija, politike upravljanja, računovodstva i interne revizije.

Bilateralna mera posvećena oblasti ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema sprovešće se u okviru tri misije, a pored Mađarske centralne banke, u njenoj realizaciji učestvovaće i eksperti Banke Italije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.