NavMenu

Naručena izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bajlonija - U planu podzemni i nadzemni deo pijace i garaža sa 305 parking mesta

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2024. 10:04
Komentari
Podeli
idejno rešenje autora Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića (Foto: Print screen / Tenderska dokumentacija)idejno rešenje autora Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića
Sekretarijat za investicije grada Beograda raspisao je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Bajlonijeve pijace (zvanično pijaca Skadarlija). Na tom prostoru kako je i ranije najavljivano, uz novi pijačni kompleks u planu je i metro stanica "Skadarlija".

Za predmetnu lokaciju, kako se podseća u tehničkoj dokumentaciji, urađen je i potvrđen jednistven Urbanistički projekat od 3. oktobra 2023.godine. za obe namene, metro stanicu i pijacu.

- Urbanističkim projektom je lokacija podeljena na dve funkcionalne namene (metro stanica i pijaca). Za svaku od namena izrađuje se posebna tehnička dokumentacija i izdaju nezavisne dozvole nadležnih imaoca javnih ovlašćenja. Objekat metro stanice je podzemni sa prodorima na površinu tehničkih i komunikacionih vertikala. Objekat pijace jednim svojim delom prelazi preko podzemnog objekta metro stanice i u svoje sadržaje inkorporira navedene tehničke i komunikacione prodore i na taj način čini jedinstvenu funkcionalnu celinu nadzemnog dela pijace, sve u skladu sa potvrđenim Urbanističkim projektom i pripadajućim Idenim rešenjima - precizira se u dokumentaciji.

Metro stanica se planira kao nezavisna funkcionalna i građevinska celina. Ulaz u stanicu planiran je sa platoa iz pravca Skadarske. U drugom delu građevinske parcele, u sklopu objekta pijace koji je predmet ovog projekta, u podzemnim etažama se planira izgradnja javne garaže sa pristupom sa donje strane pijace iz ulice Đorđa Jovanovića.

(Foto: Print screen / Tenderska dokumentacija)

- Po osnovnoj nameni blok u celosti zadržava svoju funkciju pijace, s tim što se daju uslovi za njeno osavremenjivanje i poboljšanje organizacije uz usaglašavanje sa zonom metro stanice. Svi postojeći objekti zidani i montažni objekti u okviru kompleksa se uklanjaju. Uklanjanje može biti sukcesivno, u etapama, zavisno od investicionog programa izgradnje objekata, saobraćajnica, komunalne infrastrukture i uređenja slobodnih površina. Postojeći pijačni plato nalazi se na nagnutom terenu, sa visinskom razlikom od oko 6 metara, koji je u padu dijagonalno od raskrsnice Džordža Vašingtona i Drinčićeve. Takav nagib terena upućuje i na mogućnost kaskadiranja platoa i razmeštanja potrebnih programskih sadržaja ispod horizontalne ravni platoa. Novu fizičku strukturu formirati u skladu sa karakterom i tradicijom prostora i vizurama koje su prisutne iz pravca obodnih ulica i prostora u neposrednoj okolini, prema postojećim vrednostima pojedinačnih objekata (Evangelistička crkva, pivara Bajloni i dr.). Prostor "trga" koji se formira u okviru pijačnog platoa je namenjen različitim manifestacijama, posebnim prodajnim izložbama, gradskim svečanostima i sl - ističe se u dokumentaciji.

Kako se naglašava, prostor treba tretirati dvojako - kao zelenu pijacu i kao javni gradski prostor - trg, orijentisan prema Evangelističkoj crkvi.

- Javne prostore i otvorene površine projektovati tako da se istakne pristup novoplaniranoj metro stanici, kao i da se omogući nesmetana veza evakuacionih izlaza iz prostora metro stanice i obodnih ulica. Pijačni prostor, u skladu sa denivelacijom terena, predvideti na dva nivoa, gornji otvoreni prostor pijace na trgu i suterenski prostor pijačne hale. Gornji plato formirati sa pristupom iz zone oko Bitef teatra i donji trg, sa pristupom iz pravca Skadarske ulice. Središni prostor pijace natkriti i funkcionalno organizovati na način da zadovoljava higijenske uslove modernog pijačnog prostora. Ekonomske i tehničke pristupe pijaci zakloniti i učiniti vizuelno što manje uočljivi, a naročito sve prljave funkcije (smeće, utovari, istovari i slično) - ukazano je u dokumentaciji.

(Foto: Print screen / Tenderska dokumentacija)

Izradom tehničke dokumentacije i daljom razradom idejnog rešenja iz potvrđenog Urbanističkog projekta, kako se dodaje, potrebno je omogućiti fleksibilno korišćenje pijačnog prostora uz mogućnost da se organizuje sektorski prostor za mlečne proizvode, mesare i ribarnice, prasići i živina, voće i povrće, cveće, zanatstvo i domaća radinost, kao i da se predvide ugostiteljski sadržaji ili mesta (boksovi) za pripremu hrane. Treba predvidi mogućnost zatvaranja pijace – nekoliko pristupa sa kapijama, kao i da se u obodnim delovima pijace planiraju se lokali koji mogu imati pristup sa spoljne strane i koji mogu imati radno vreme nezavisno od rada pijace.

- Prodajni prostor okrenuti ka ulici ili trgu (lokali) su klasičnog tipa sa izlogom sa ili bez prostora u okviru lokala za kupce zavisno od veličine lokala. Svaki lokal treba da ima minimalnu garderobu, mokri čvor i magacin ili dobru vezu sa magacinskim prostorom. Na prostoru trga moguće je organizovati pijacu u prepodnevnim satima sa obavezom da se takve tezge i roba na njima ili odnose sa lokacije pijace ili se skladište u okviru pijace u posebnim magacinima -napominje se u dokumentaciji.

U skladu sa idejnim rešenjem iz potvrđenog Urbanističkog projekta, Bajlonijeva pijaca treba da sadrži i javnu višeetažnu garažu, na tri nivoa sa ukupnim kapaciteta oko 305 vozila. Pristup u javnu garažu i pristup dostavnim vozilima za potrebe pijace biće iz ulice Đorđa Jovanovića.

- Potrebno je obezbediti i prostor za odlaganje bicikala - držače za bicikle, u skladu sa prostornim mogućnostima – ukazano je u dokumentaciji.

Kako se podseća, postojeća površina kompleksa je oko 9.416,00 m2, a tačna površina građevinskih parcela će se utvrditi nakon podele u skladu sa različitim zonama-namenama.

(Foto: Print screen / Tenderska dokumentacija/ Portart)

- Prilikom izrade tehničke dokumentacije obavezna je saradnja sa JKP "Metro i voz", kao i saradnja sa autorima idejnog rešenja pijace Skadarlija u toku izrade svih faza tehničke dokumentacije - napominje se u dokumentaciji.

Prostor formiran pre skoro jednog veka

Prostor pijace Bajloni formirana je 1927.godine. Između dva svetska rata ova pijaca je najpre radila kao "kvantaš". Pijacu je osnovao i držao čuveni jevrejski trgovac Bajloni, po kome je i dobila naziv koji i danas koriste mnogi građani, bez obzira što je 1946. godine pijaca službeno promenila naziv u "Skadarlija". Te iste godine na ovoj pijaci, koja se nalazi na desetak minuta od Terazija, počinje da se prodaje roba na malo i veliko. Prostor današnje pijace lociran je u ortogonalnoj šemi uličnih matrica DŽordža Vašingtona, Skadarske, Đorđa Jovanovića i Drinčićeve, za razliku od obodne kontakt zone, gde evidentna zrakasta urbana planimetrija, čije su osnove karakteristični nepravilni trouglasti gradski blokovi sa skverovima različitih oblika na raskrsnicama ulica. Ova pijaca je izuzetno značajna, jer se procenjuje da se na njoj snabdeva oko 100.000 potrošača, podseća se u dokumentaciji.


Procenjena vrednost ove javne nabavke je 37 miliona dinara bez PDV-a.

Rok za dostavljanje ponuda je 21. jun.

Više detalja može se naći OVDE.

D. A.
Bajloni pijaca Skadarlija Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.