NavMenu

Kada će biti uvedena eCarina u punom kapacitetu i šta će omogućiti?

Izvor: Euronews Srbija Utorak, 02.04.2024. 08:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat eCarina, kojim se uvodi bespapirno poslovanje u postupake uvoza i izvoza, predstavljen je 13. novembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije, panel diskusijom simboličnog naziva "Carina na klik". Projekat vredan 9 mil EUR, čiji je cilj da se obezbedi potpuna digitalizacija carinskog poslovanja, sprovodi se uz finansijsku i ekspertsku podršku Evropske unije.

Rukovodioci projekata, Nataša Mirković i Ljiljana Jovanović, pomoćnici direktora Uprave carina, predstavile su tada ključne aspekte projekta, naglašavajući tehnološke i operativne prednosti koje eCarina podrazumeva: brže, jednostavnije, predvidivo i sigurno carinjenje robe u potpuno digitalizovanom okruženju.

U Upravi carina kažu da će ovaj ambiciozni poduhvat značajno unaprediti efikasnost i transparentnost carinskih procedura, olakšati međunarodnu trgovinu, stvoriti stabilan poslovni ambijent privlačan za strane investitore i doprineti zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i efikasnije punjenje budžeta.

- Taj veliki i sveobuhvatan projekat digitalizacije izvoznih i uvoznih postupaka će našu zemlju svrstati rame uz rame sa modernim evropskim carinskim administracijama. Kada se govori o digitalizaciji, ključna reč najčešće je ušteda: ušteda vremena, ušteda novca, ušteda kadrovskih resurs - kaže za Euronews Srbija Nataša Mirković, pomoćnik direktora Sektora za carinske postupke.


Šta podrazumeva implementacija projekta?

U Upravi carina naglašavaju da nema nikakvog kašnjenja i da se projekat implementira u skladu sa predviđenom dinamikom.

Dodaju da je implementacija koja podrazumeva izradu i primenu novih softverskih rešenja i nabavku neophodne opreme počela u maju 2023. godine, a planirano je da svi sistemi budu u potpunosti operativni do kraja 2025, odnosno početkom 2026. godine.

- Radi se o suštinskoj promeni, za koju je najvažnije da bude sprovedena kvalitetno i zato ćemo raditi maksimalno efikasno, ali nikako na račun kvaliteta, jer znamo da je to mač sa dve oštrice. Iako je ambiciozan, plan da sve bude gotovo do kraja 2025. i početka 2026. godine je istovremeno i realan - naglašava Mirkovićeva.

- Paralelno sa uvođenjem automatizacije u izvozne i uvozne postupke radi se i na digitalizaciji drugih segmenata poslovanja, tako da ćemo u naredne dve godine svedočiti potpunoj transformaciji carinskog sistema iz tradicionalnog u moderan oblik - ističe pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije Ljiljana Jovanović.

Ona dodaje da je za sprovođenje takve promene neophodno uložiti ogromnu energiju i sredstva u unapređenje informacionog sistema koji je ključni faktor za takav razvoj.


Šta je od automatizovanih procedura već u primeni?

U Upravi carina navode da je zaživela primena nove verzije NCTS tranzitnog sistema koja je u rad puštena 28. januara ove godine.

Svakim danom je sve više prevoznika koji koriste prednosti modernizovanog tranzita, potvrdile su sagovornice iz Uprave carina.

Preciziraju da se radi se o složenoj proceduri, pa je uprkos uspešnoj migraciji podataka iz stare verzije NCTS na novu, ipak bilo potrebno neko vreme da se svi učesnici u carinskim postupcima naviknu na novine koje taj sistem zahteva.

Najvažnije je, dodaju, da aplikacija uspešno radi, o čemu svedoče i statistički podaci o obrađenim deklaracijama, odnosno broju kamiona koji je zahvaljujući novom sistemu granicu uspešno prošao.

- Taj sistem prevoznicima omogućava prelazak granice samo na osnovu skeniranja bar koda, te tako nema gubljenja vremena na tradicionalnu obradu dokumenata, već se prolazak kamiona beleži automatski u informacionom sistemu UC i time omogućava brz i efikasan prolazak robe koja tranzitira preko naše teritorije - kaže Ljiljana Jovanović zadužena za informacione tehnologije na kojima se baziraju digitalizovani postupci.

- Pre godinu i po dana smo uz pomoć nemačke organizacije GIZ, započeli projekat koji će nam pomoći i u tome da se skrati vreme čekanja pošiljaka - istakla je Nataša Mirković pomoćnik direktora Sektora za carinske postupke.

Testiranje poštanskog i carinskog dela te aplikacije je završeno.

- Sada polako krećemo u pilot projekat primene, ali ćemo sačekati početak maja da se pohvalimo prvim utiscima o tome kako novi sistem radi u praksi - naglasila je ona.


Kada se očekuje uvođenje eCarine u punom kapacitetu?

U Upravi carina kažu da se paralelno radi na digitalizaciji širokog spektra postupaka: uvozu, izvozu, tranzitu i poštanskom saobraćaju.

"Tako krupni koraci ne mogu da se realizuju preko noći", ističe Nataša Mirković i dodaje da je namera da se primeni najbolja evropska praksa i osigura maksimalno ubrzanje poslovnih procesa.

Kako dodaju u Upravi carine, mogli bi da budu veoma zadovoljni ukoliko se ostvari prvobitna zamisao da svi navedeni procesi, neki pre a neki kasnije, budu u punoj primeni već u prvoj polovini 2026. godine.

- I za kompanije je, kao i za nas, to proces. Važno je da svi imamo svest o tome zbog čega je neophodno da se što pre sa tim uhvatimo u koštac, kako ne bismo izgubili korak sa ostatkom razvijenog sveta, odnosno njihovim rastućim ekonomijama. Svakako nam je namera da tokom projekta i dalje radimo sa predstavnicima privrede kroz razne radionice, seminare i konsultacije, jer smo svesni da je i za domaće kompanije to svojevrstan skok u budućnost, kao i za nas - zaključuje pomoćnik direktora Uprave carina Nataša Mirković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.