NavMenu

Ministarka: Početak gradnje naftovoda Srbija-Mađarska već sledeće godine

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2024. 17:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je započela pripreme za izgradnju naftovoda Srbija-Mađarska u pogledu izrade prostornog plana, strateške procene uticaja na životnu sredinu i neophodne tehničke dokumentacije, a cilj je da radovi počnu već naredne godine, kako bi naftovod, dužine 128 kilometara, bio završen do 2027. godine, izjavila je danas ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru ona je precizirala da je vrednost investicije procenjena na približno 150 mil EUR.

- Kapacitet će iznositi približno pet miliona tona nafte godišnje - navela je ministarka i dodala da su obe strane saglasne da je neophodno delovati brzo i usaglašeno.

Istakla je da je naftovod Srbija–Mađarska označen kao jedan od prioritetnih projekata u energetskom sektoru za obe države, dodavši da su o tome danas u Budimpešti razgovarali i članovi radne grupe iz Transnafte i mađarskog MOL-a.

Ministarka je dodala da je snabdevanje energentima stabilno i da, pored domaćih rezervi, u ovom trenutku raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj.

Ona je navela da je tokom današnjeg razgovora bilo reči o dinamici korišćenja postojećih zaliha i uslovima za obezbeđivanje dodatne količine gasa, koja će doprineti većoj sigurnosti i naredne zime.

Đedović Handanović je podsetila na to da dve države zajednički grade i Panonski koridor, čime će se udvostručiti kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske.

- Investicija u Panonski koridor vredna je više od 100 mil EUR i cilj je da ga završimo u naredne četiri godine, navela je ministarka, uz napomenu da je plan da se Mađarska pridruži prvoj regionalnoj berzi električne energije, koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja.

Sijarto je naveo da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku, i najavio da će se ta zemlja pridružiti regionalnoj berzi električne energije, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.