NavMenu

Evo kuda će prolaziti novi naftovod od mađarske granice do Novog Sada - Kreće izrada prostornog plana, odabrani i projektanti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2024. 09:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/RachenStocker)Ilustracija
Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad sa elementima detaljne regulacije.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža. Na teritoriji Novog Sada, obuhvataće cele katastarske opštine Novi Sad III i Kać, na teritoriji Žablja, katastarske opštine Žabalj, Čurug 1 i Gospođinci, na teritoriji Bečeja, katastarske opštine Bačko Gradište, Bečej i Bačko Petrovo Selo. Na teritoriji opštine Ada, obuhvatiće cele katastarske opštine Ada i Mol, na teritoriji opštine Sente, celu katastarsku opštinu Senta, a na teritoriji Kanjiže, cele katastarske opštine Velebit, Trešnjevac, Kanjiža, Martonoš i Horgoš.

Izrada prostornog plana zasnivaće se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao i kao i zaključku Vlade kojim je projekat izgradnje naftovoda Mađarska-Republika Srbija utvrđen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, a sredstva za izradu plana obezbediće Transnafta AD Pančevo.


Paralelno će se raditi i na projektu i na prostornom planu

Transnafta Pančevo AD oglasila je u decembru i pregovarački postupak za izradu prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija. U pregovarački postupak pozvan je Zavod za urbanizam Vojvodine.

Kako je navedeno u objašnjenju dodele ugovora bez objavljivanja javnog poziva, za izradu Prostornog plana područja posebne namene za planiranu trasu budućeg naftovoda od Mađarske (Horgoš) do Republike Srbije (Novi Sad) koja prolazi kroz opštine Novi Sad, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, nadležan je samo Zavod za urbanizam Vojvodine.

U obaveštenju se podseća da je Transnafta, kao nosilac projekta, za izradu projektno tehničke dokumentacije već objavila tender, ali da je uporedo potrebno sprovesti i izbor izrađivača prostornog plana.

(Foto: Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad)
Odabrani projektanti

Inače, javno preduzeće Transnafta Pančevo raspisalo je u decembru prošle godine tender za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog novog pravca snabdevanja Srbije sirovom naftom.

Ugovor vredan 447,1 milion dinara dodeljen je grupi ponuđača koju čine kompanije Delta Inženjering, GeoGIS i Delta Preving iz Beograda.

U toj tenderkoj dokumentaciji je navedeno da je predviđen je takav koncept transporta da se sirova nafta koja se južnim krakom naftovoda Družba transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije Dunav kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada (Terminal Transnafta).

Od Novog Sada nafta se dalje do Rafinerije Pančevo transportuje postojećim naftovodom Transnafta.

Na teritoriji Srbije naftovod bi se prostirao od granice sa Mađarskom (Horgoš) do Terminala Transnafta u Novom Sadu.

Novi naftovod bi se vodio od granice sa Mađarskom u koridoru gasovoda Balkanski tok do Gospođinaca, a dalje u koridoru naftovoda US Tisa - Novi Sad.

Planirani naftovod od Horgoša do Novog Sada, koji će Srbiju preko Mađarske spojiti sa ruskim naftovodom Družba, planiran je u dužini od 120 km, sa godišnjim kapacitetom od 5,5 miliona tona nafte.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska iznosi 157 mil EUR za srpsku deonicu naftovoda.

I. Ž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja. Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.