NavMenu

Iz "Družbe" za Srbiju do 5,5 miliona tona nafte godišnje cevima dugim 120 km - Traži se projektant naftovoda od Mađarske do Novog Sada

Izvor: eKapija Sreda, 06.12.2023. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Transnafta, tenderska dokumentacija)
Manje od pola godine od potpisivanja memoranduma o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija, javno preduzeće Transnafta Pančevo raspisalo je tender za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog novog pravca snabdevanja Srbije sirovom naftom.

U specifikaciji posla podseća se da se Srbija trenutno nabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Hrvatske i njihovog transportnog sistema Janaf d.d, ali da je Prostornim planom Srbije predviđeno da se u cilju diversifikacije transporta sirove nafte razmatraju i drugi pravci snabdevanja naftovodom, u cilju energetske sigurnosti.

- U razmatranje je uzet pravac iz Mađarske jer njenom teritorijom prolazi naftovod Družba, kojim se snabdeva veći deo Evrope. Izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbediće se sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta – navodi se u tenderu.

Interkonekcija sa Mađarskom je planirana u blizini graničnog prelaza Horgoš u opštini Kanjiža, a kraj trase je u Terminalu Transnafta Novi Sad, u dužini od oko 120 km.

Planirani naftovod je godišnjeg kapaciteta 5,5 miliona tona godišnje, u celini postavljen podzemno, od čeličnih cevi preliminarnog prečnika (DN) 450 projektovane za maksimalni radni pritisak koji će se odrediti u fazi izrade idejnog rešenja projekta.


Detaljna ruta

Predviđen je takav koncept transporta da se sirova nafta koja se južnim krakom naftovoda Družba transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije Dunav kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada (Terminal Transnafta).

Od Novog Sada nafta se dalje do Rafinerije Pančevo transportuje postojećim naftovodom Transnafta.

Prikaz trase budućeg naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada (Foto: Transnafta, tenderska dokumentacija)Prikaz trase budućeg naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada


Na teritoriji Srbije naftovod bi se prostirao od granice sa Mađarskom (Horgoš) do Terminala Transnafta u Novom Sadu.

Novi naftovod bi se vodio od granice sa Mađarskom u koridoru gasovoda Balkanski tok do Gospođinaca, a dalje u koridoru naftovoda US Tisa - Novi Sad.


Opis sistema

Naftovod će činiti linijski deo sistema i nadzemni objekti. Od osnovnih nadzemnih objekata na trasi kroz Srbiju je predviđeno sedam blok stanica na ukrštanjima sa značajnijim objektima infrastrukture i po sekcijama naftovoda, što obezbeđuje kontrolisano i automatsko zatvaranje protoka nafte.

U planu su i čistačka prijemna i otpremna stanica sa opremom za uvođenje mehaničkih i inteligentnih čistača ("kracera") - prijemna u okviru Terminala Transnafta a otpremna u blizini granice sa Mađarskom, zatim, uređaji sistema katodne zaštite linijskog dela naftovoda koji obezbeđuju zaštitu od korozije i glavna merna stanica za komercijalno merenje transportovane količine sirove nafte, u krugu Terminala Transnafta u Novom Sadu.


Među ostalim objektima u funkciji magistralnog naftovoda planirani su elektroenergetski objekti za snabdevanje električnom energijom blok stanica, optički kabl za daljinski nadzor i upravljanje, komandni centri za daljinsko upravljanje transportom nafte, pristupni putevi i sistemi za nadzor i detekciju curenja na naftovodu.

Tender je otvoren do 11. januara, o ostalim detaljima OVDE.

Podsetimo, priča o povezivanju Srbije na ruski naftovod Družba započela je prošle jeseni, nakon najave prekida isporuka ruske nafte naftovodom Janaf po usvajanju osmog paketa sankcija EU u kojem zemlje zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem.

Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da sagledava sve mogućnosti da obezbedi diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom.

U maju ove godine na 13. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske usvojena je odluka o gradnji naftovoda od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada, koji bi gradili mađarski MOL i srpska Transnafta.

Zatim su u junu Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda.

Početkom novembra resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će naftovod Srbija-Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska iznosi 157 mil EUR za srpsku deonicu naftovoda.

B. P.Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.