NavMenu

Naftovod Mađarska-Srbija proglašen za projekat od značaja za našu zemlju

Izvor: eKapija Petak, 08.12.2023. 08:14
Komentari
Podeli
Prikaz trase budućeg naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada (Foto: Transnafta, tenderska dokumentacija)Prikaz trase budućeg naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada
Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se projekat "Izgradnja naftovoda Mađarska-Republika Srbija" utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Projekat je, kako je saopšteno, planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom.

- Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom Janaf, a izgradnjom novor naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta - piše u saopštenju.

Dodaje se da će projekat naftovoda obezbediti potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda.

Takođe, projekat bi omogućio diversifikaciju pravaca snabdevanja sirovom naftom tako da bi Srbija, pored trenutnog snabdevanja naftom iz hrvatskog naftovoda Janaf, imala mogućnost i snabdevanja naftovodom Družba.


Predviđen je takav koncept transporta da se sirova nafta koja se južnim krakom naftovoda Družba transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije Dunav kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada (Terminal Transnafta).

Od Novog Sada nafta se dalje do Rafinerije Pančevo transportuje postojećim naftovodom Transnafta.

Na teritoriji Srbije naftovod bi se prostirao od granice sa Mađarskom (Horgoš) do Terminala Transnafta u Novom Sadu.

Novi naftovod bi se vodio od granice sa Mađarskom u koridoru gasovoda Balkanski tok do Gospođinaca, a dalje u koridoru naftovoda US Tisa - Novi Sad.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska iznosi 157 mil EUR za srpsku deonicu naftovoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.