NavMenu

"Dule Savić, a u Londonu muk" - Dokumentarna priča o fudbaleru i istorijskom Zvezdinom golu u devedesetom minutu (VIDEO)

Izvor: Nova.rs Petak, 12.01.2024. 15:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Prošlo je 45. godina od kada je Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u devedestom minutu i upisao sebe u istoriju Zvezde i srpskog fudbala. O čuvenom dostignuću i profesionalnom životu sportiste snimljen je dokumentarni film "Dule Savić, a u Londonu muk" rediteljke Branke Bešević Gajić, čija će se svečana premijera održati 31. januara u mts Dvorani.

Igrala se završnica utakmice kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala. Nastala je tišinu na Hajberiju kakvu Englezi nikada ranije nisu zabeležili, a preko 40.000 ljudi koji su tada došli na stadion imalo je priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom.

Sada, 45. godina kasnije od slavnog trenutka i događaja, snimljen je dokumentarni film u čast sportisti koji je za sva vremena upisan u istoriju kluba i srpskog fudbala.

Film "Dule Savić, a u Londonu muk" briše granice između dokumentarnog i igranog i ne bavi se ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim uspesima fudbalske legende. Anegdotom vezanom za jednu od možda najvažnijih utakmica u njegovoj karijeri, kao i za jedan od najlepših golova Dule Savić vraća publiku na kratko na čuveni događaj u Londonu:

- Tu noć pred utakmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam da dajem gol u poslednjem minutu i da idemo dalje. Ujutru kad smo se probudli, Pižon me je pogledao, pošto je on znao da se to dešavalo uglavnom pred velike utakmice, da ja sanjam i kroz neke svoje simbole u snu znam šta će se desiti na utakmici i ujutru kad smo se probudili on bi me prvo pogledao da vidi da li sam raspoložen i kakva je situacija. Namignuo sam mu i klimnuo glavom i rekao: "Dajem gol, idemo dalje". Pižon se nasmejao i kasnije nakon doručka u šetnji ispričao sam mu šta sam sanjao i da ću dati gol u poslednjem trenutku i da će biti 1:1. Tada je rekao: "Ćuti, da ne malerišeš" i više o tome nismo pričali. Upravo se desilo sve onako kako sam sanjao!

Kao sagovornici u filmu pojavljuju se domaće značajne ličnosti iz sveta filma, književnosti, sporta i pored centralne figure Duleta Savića svojim pojavljivanjem predstojeći film obogaćuju fudbalska zvezda Dragan Džajić, novinar Peca Popović, glumac Dragan Gagi Jovanović, akademik Matija Bećković, zatim Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i Partizanovci, reditelj Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković i mnogi drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.