NavMenu

Uskoro rušenje nekadašnjeg objekta pošte u Savskoj ulici - U novoj zgradi pozorišna scena, interaktivni dečji muzej, galerije...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.12.2023. 13:46
Komentari
Podeli
Budući izgled novog objekta na mestu stare Pošte u Savskoj (Foto: Urbanistički projekat/ Mašinoprojekt kopring)Budući izgled novog objekta na mestu stare Pošte u Savskoj
Radovi na temeljnoj rekonstrukciji zgrade nekadašnje pošte u Savskoj ulici počinju u januaru 2024. godine, a remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića postaće Kulturni centar, namenjen prevashodno najmlađima, saopštila je kompanija Beograd na vodi.

Kako se dodaje u saopštenju, "Beogradu će biti vraćeno jedno od najlepših predratnih zdanja, sa impresivnom fasadom i u originalnim gabaritima".

- Idejnim rešenjem za rekonstrukciju monumentalnog zdanja na Savskom trgu predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta, na čijem mestu će biti sagrađena zgrada sa fasadom obnovljenom prema originalnim Korunovićevim crtežima. Uz pomoć arhivske dokumentacije i autentičnih fotografija rekonstruisani su čak i detalji kojih nije bilo na crtežima. Enterijer zgrade prilagođen je brojnim kulturnim sadržajima koji će se u njoj nalaziti. Unutrašnjošću će dominirati najsavremenija pozorišna scena, kao i interaktivni dečiji muzej. Umetničku ponudu Beograda na vodi upotpuniće galerije, radionice i umetničke škole za najmlađe, smeštene u zgradi nekadašnje Pošte. Glavni ulaz biće okrenut ka Savskom trgu, dok će se duža fasada sa dva sporedna ulaza pružati duž Savske ulice. I objekat i parcela na kojoj se nalazi zadržaće status javne svojine - naglašava se u saopštenju Beograda na vodi.

Zgrada Pošte u Savskoj, kako se podseća, podignuta je 1929. godine u srpsko-vizantijskom stilu, čiji je začetnik bio upravo Momir Korunović, poznat i kao "srpski Gaudi". Nažalost, teško je oštećena prilikom savezničkog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

- Po oslobođenju Beograda, tri godine kasnije, Korunovićevo zdanje je restaurirano u preovlađujućem stilu socrealizma, pa je tako zgrada nekada raskošne lepote, s autentičnom fasadom koju krase ornamentalni, dekorativni elementi sa motivima secesije i ekspresionizma, "ogoljena", zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji ni po čemu ne podseća na svog prethodnika - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, pripremni radovi za rušenje postojećeg objekta u Savskoj počeli su prošlog meseca uklanjanjem spoljnje stolarije i delova unutrašnje konstrukcije objekta. Kada je reč o statusu postojeće zgrade, ne postoji nikakva prepreka za njeno uklanjanje jer ona ne uživa bilo koju vrstu kulturne zaštite. Rušenje ove zgrade i gradnju Kulturnog centra na njenom mestu (kao i gradnju Kampusa obrazovnih ustanova - osnovne škole i depadansa predškolske ustanove u neposrednoj blizini) predviđeno je urbanističkim projektom. Nosilac izrade projekta je preduzeće Mašinoprojekt kopring a.d. iz Beograda, a zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta je podnelo preduzeće Belgrade Waterfront d.o.o. u ime investitora Grada Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.