NavMenu

Počele pripreme za rušenje Pošte u Savskoj

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.11.2023. 08:31
Komentari
Podeli
Postojeći izgled, pre ruiniranja koje je u toku (Foto: Google Maps/screenshot)Postojeći izgled, pre ruiniranja koje je u toku
Na Pošti u Savskoj, objektu koji godinama izaziva polemike u javnosti, i kada je reč o budućem izgledu i što se tiče buduće namene, počelo je uklanjanje stolarije i delova unutrašnjosti objekta. To je i uvod u predstojeće rušenje zgrade podignute dvadesetiih godina prošlog veka, a u sadašnjem obliku rekonstruisane posle Drugog svetskog rata.

Prepreka za rušenje zgrade izgrađene prvobitno po projektu arhitekte Momira Korunovića, a posle rata obnovljene po zamisli arhitekte Pavla Krata nema jer ovaj objekat ne uživa bilo koju vrstu kulturne zaštite. Rušenje ove zgrade i gradnju Kulturnog centra na njenom mestu (kao i gradnju Kampusa obrazovnih ustanova - osnovne škole i depadansa predškolske ustanove u neposrednoj blizini) predvideo je urbanistički projekat za koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove nedavno oglasio javnu prezentaciju.

Ovim idejnim rešenjem, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog sa idejom da se u potpunosti buduća zgrada, pre svega kada je reč o spoljnom izgledu, oblikuje prema izvornom projektu arhitekte Momira Korunovića - sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta. Unutrašnji prostor će, sa druge strane, biti prilagođen novoj nameni.

Planirani budući izgled (Foto: Urbanistički projekat/ Mašinoprojekt kopring)Planirani budući izgled

U budućem objektu trebalo bi da se nalaze dečji muzej, galerija, umetničke radionice, škole kulturno-umetničkih disciplina, knjižare..

Nosilac izrade projekta je, podsetimo, preduzeće Mašinoprojekt kopring a.d. iz Beograda, a zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta je podnelo preduzeće Belgrade waterfront d.o.o. u ime investitora Grada Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.