NavMenu

Urbanistički projekat za Beogradski sajam - Planira se formiranje parcele javne namene objekta Hale 1 i dela javne saobraćajnice

Izvor: eKapija Petak, 27.10.2023. 12:53
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Prošlonedeljna informacija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da će od 26. oktobra na javnom uvidu biti urbanistički projekat za delove nekoliko katastarskih parcela, odnosno za prostor na kome se nalazi kompleks Beogradskog sajma u Bulevaru vojvode Mišića, mnoge je navela na pomisao da je reč o budućem kompleksu koji će biti građem na zemljištu na kome je današnji sajam. Ali, uvid u dokument koji je trenutno na javnoj prezentaciji ukazuje da je reč o projektu formiranja parcele javne namene objekta Hale 1 Beogradskog sajma i dela javne saobraćajnice.

- Povod za izradu Urbanističkog projekta je definisanje pripadajuće parcele Hali 1 Beogradskog sajma, sa statusom javne namene. Izradi Urbanističkog projekta se pristupa na osnovu inicijative BW Belgrade Waterfront. Kompleks Beogradskog sajma čini niz katastarskih parcela, koje nisu formirane kao kompleks, a u skladu sa statusom zaštite Hale 1 je potrebno definisati i formirati građevinsku parcelu Hale 1 kao i pripadajući deo planirane javne saobraćajnice - navodi se u dokumentu. U njemu se ističe da su planski osnov za predmetnu lokaciju Plan generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave, Zakon o državnom premeru i katastru, Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda i Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu prve linije metroa sistema.

Orijentaciona površina urbanističkog projekta je 32.436 m2. Ovim urbanističkim projektom se, kako je naglašeno, iz kompleksa Beogradskog sajma izdvaja celina koja je neophodna za funkcionisanje Hale 1 koja iz namene komercijalna zona - ostalo građevinsko zemljište se definiše kao građeinska parcela javne namene i parcela javne saobraćajne površine i to tako što se predlogom parcelacije i preparcelacije vrši deoba više katastarskih parcela i spajanje u dve katastarske parcele. Jedna bi bila parcela Hale 1.

- Sa aspekta zaštite nepokretnih kulturnih dobara i u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu u okviru predložene granice Urbanističkog projekta i predloga parcelacije i preparcelacije nalazi se spomenik kulture Hala 1, utvrđen za kulturno dobro. Površina građevinske parcele je 30.293m2 - ističe se u dokumentu.

Druga bi bila parcela javne saobraćajnice sa površinom građevinske parcele od 2.083 m2.

Ovim Urbanističkim projektom se ne predviđaju intervencije na Hali 1, već se definiše građevinska parcela Hale 1 i javne saobraćajne površine.

- U kasnijoj fazi razrade kompleksa Beogradskog sajma planskim dokumentom će biti definisani urbanistički parametri vezani za rekonstrukciju Hale i pripadajuće infrastrukture. Sve navedene parcele u okviru granica Urbanističkog projekta, kojim se formiraju parcele javne namene su javna svojina 1/1 Republike Srbije - naglašava se u dokumentu.

Javni uvid traje do 1. novembra 2023. godine u zgradi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u prostorijama Sektora za prostorno planiranje i urbanizam, u Ulici kralja Milutina 10a u Beogradu, svakog radnog dana od 9 do 14 časova, kao i na internet stranici ovog ministarstva. Izrađivač Urbanističkog projekta je Frikcije d.o.o. iz Beograda.


Urbanističke mere zaštite

Na osnovu analize koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio, zaključeno je da se prilikom definisanja planiranih intervencija koje će biti sagledane kroz izradu Urbanističkog projekta, moraju poštovati uslovi zaštite. Kako se ističe, sve intervencije u okviru predložene granice novoformirane građevisnke parcele spomenika kulture Hale 1 moraju biti u funkciji očuvanja izgleda, integriteta spomeničkih vrednosti, sagledivosti i dostupnosti kulturnog dobra. Dozvoljava se uvođenje komplementarnih, pratećih sadržaja, uz unapređenje sajamske funkcije kao primarne. Ali, namena i način korišćenja objekta, mora ostati javna. Kako se dodaje, "prostor oko spomenika kulture, kao neposredno okruženje, potrebno je parterno urediti, u kontekstu uređenja šireg prsotora na način da ukaže na značaj spomeničkih vrednosti". Ukoliko se prilikom izvođenja radova naiđe na arheološke ostatke, izvođač radova
je dužan da odmah, bez odlaganja prekine radove i obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i da preduzme mere da se nalaz ne uništi, ne ošteti i da se sačuva na mestu i u položaju u kome je otkriven. Investitor je dužan da po članu 110 navedenih zakona obezbedi finansijska sredstva za istraživanje, zaštitu, čuvanje, publikovanje i izlaganje dobra, do predaje dobra na čuvanje ovlašćenoj ustanovi zaštite.


Kompleks formiran pedesetih

Kada je reč o samoj lokaciji, kako se podseća u urbanističkom projektu, prvobitno je na prostoru danas poznatom kao Staro sajmište 1937. godine izgrađen kompleks sa 26 paviljona različite namene i vlasništva sa 17.000m2 prostora pod krovom i još 20.000 m2 na otvorenoj površini. Zbog ratnog razaranja i sećanja na žrtve, Staro sajmište više nije moglo da nastavi sa svojom funkcijom, pa je 1953. doneta odluka o izgradnji novog sajamskog kompleksa. Raspisan je konkurs po kojem nije izvedeno rešenje, već se pojavila ideja monumentalnije arhitekture, kao odraza novih okolnosti i tokova.

Prof. arh Milorad Pantović, sa inženjerima Brankom Žeželjom i Milanom Krstićem je dao rešenje po kome je izveden kompleks, a koji se zasnivao na principima funkcionalizma u modernoj arhitekturi, sa posebnim osvrtom na italijanske
arhitekture stadiona i izložbenih paviljona. Sajam je otvoren 1957. godine.


Plan za preseljenje na novu lokaciju postoji već duže

Već duže postoji plan za izmeštanje sajamskog kompleksa i njegovo preseljenje na novu lokaciju - u Surčin. Sumnje da će se na prostor Sajma proširiti Beograd na vodi potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na konferenciji za novinare u avgustu ukazao da je ugovor o prodaji imovine Beogradskog sajma preduzeću Beograd na vodi potpisan još 16. marta 2023. godine. Preduzeće Beogradski sajam je, podsetio je nedavno N1, 13. jula registrovalo smanjenje osnovnog kapitala za čak 1,128 milijardi dinara. Kao osnov je navedeno pokriće gubitaka po završnim računima za 2022. i 2021. godinu. Ovo smanjenje osnovnog kapitala podrazumeva da celokupno zemljište na kojem se nalazi Beogradski sajam i sve sajamske hale sa vlasništva ovog preduzeća prelazi u vlasništvo Republike Srbije, dok Beogradski sajam nema više ni upisano pravo korišćenja tih nekretnina. Beogradski sajam je iz svoje imovine u junu isknjižio više od 24 hektara kojima je do tada raspolagao. Čuvena Hala 1 ostaje u vlasništvu države, a ostale nepokretnosti prodajom prelaze u vlasništvo Beograda na vodi.

D. A.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.