NavMenu

IPESE: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji "oslobodile" 88 mil EUR zarobljenog kapitala

Izvor: eKapija Nedelja, 28.04.2024. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Troy Mortier/Unsplash)Ilustracija
Izmene Zakona o planiranju i izgradnji za kratko vreme su popravile poslovni ambijent u Srbiji, tako da kompanije sada mogu slobodnije da investiraju u nove projekte i otvaraju nova radna mesta, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE). Promene Zakona, kako se dodaje, "oslobodile" su 88 mil EUR do sada zarobljenog kapitala koji je čekao ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine.

Zakon o planiranju i izgradnji, smatraju, značajno je unapredio poslovno okruženje, omogućavajući kompanijama da slobodnije investiraju i otvaraju nova radna mesta.

- Ne pamti se da je privreda ovako plebistitarno pohvalila neki sistemski zakon, kao popravku Zakona o planiranju i izgradnji. Pokazalo se da je lobiranje privrede naišlo na razumevanje zakonodavaca i da su predlagači izmena pogodili "u metu" ukidanjem naknade za konverziju, jer je ta promena blagotvorno uticala na poslovnu klimu i podstakla investicione ambicije brojnih kompanija koje sada lakše mogu da planiraju rast prihoda i zapošljavanje novih radnika. Ove izmene školski su primer kako država samo svojom zakonodavnom aktivnošću i bez previše direktnog uplitanja na tržištu može kompanijama da pomogne u širenju poslovanja i razvoju i da privredi omogući veći rast i veće prihode a radnicima više posla i sigurnije zarade. A sve to zajedno značajno podstiče rast bruto domaćeg proizvoda - saopšteno je.

Za osam meseci, od kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, nadležnim državnim organima podneto je 2.169 zahteva za konverziju bez naknade, od čega je pozitivno rešeno već više od polovine. Međutim, unutar tih osam meseci zanimljiva je dinamika – za prva četiri meseca bilo je podneto 180 zahteva, a onda se u naredna četiri meseca broj podnetih zahteva povećao 12 puta.

- To samo govori da su privrednici bili u pravu kad su insistirali na ukidanju naknade za konverziju, a kad je ukinuta onda su ozbiljno analizirali uticaj tog ukidanja na poslovanje svojih kompanija i zaključili da im Zakon sada omogućava komotnije uslove za investiranje - piše u analizi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Industrija, Građevina

Domaća hemijska industrija spremna da doprinese izgradnji objekata za Expo 2027

Srpska hemijska industrija izvozi na zahtevno tržište Evropske unije 69% proizvodnje, što svedoči da ima potrebne sertifikate, radi po najnovijim standardima, poseduje kvalitet, znanje i kapacitete da doprinese izgradnji objekata i infrastrukture Ekspo 2027, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije u Prahovu. Proizvođači, članovi Odbora Udruženja, pokrenuli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.