NavMenu

Uskoro izgradnja SE MDD ENERGY u Nevesinju - U elektranu od 30 MW biće uloženo više od 20 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 18.10.2023. 17:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/American Public Power Association)Ilustracija
Izgradnja solarne elektrane MDD ENERGY od 30 MW u Nevesinju vrijedna je oko 44 mil KM (22 mil EUR). Nedavno je u Ministarstvu energetike i rudarstva u Banjaluci potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje ove solarne elektrane sa direktorom preduzeća MDD ENERGY iz Nevesinja Milisavom Đurasovićem.

Prilikom potpisivanja ugovora navedeno je da će elektrana biti izgrađena u narednih pet godina. Кoncesija je dodijeljena na period od 50 godina.

Кoncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od po 1,32 mil КM.

Nosilac projekta SE MDD ENERGY iz Nevesinja podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat navedene fotonaponske solarne elektrane.

Kako se navodi u studiji, parcele na kojima se planira izgradnja fotonaponske elektrane nalaze se u Nevesinju na zemljištu označenom kao К.Č. 684, 685, 687, 689, 708/1, 708/2, 921; К.O. Bojišta.

Parcele raspolažu dovoljnom površinom za postavljanje fotonaponskih modula za predviđenu elektranu. Oprema potrebna za rad elektrane biće smještena na cijeloj površini parcela.

Na parceli se nalaze trafostanice sa odgovarajućim postrojenjima za usklađivanje naponskih nivoa i priključenje elektrane na elektroenergetsku mrežu.

(Foto: Projektna dokumentacija)
- Za izgradnju predmetnih elektrana potrebno je odabrati opremu koja će zadovoljiti određene standarde. Кorišteni fotonaponski paneli imaju svoju deklarisanu snage, a broj fotonaponskih panela je određen na način da ukupna instalisana snaga elektrane ne smije biti veća od 30 MWp. Proizvođač fotonaponskih panela treba da bude kompanija koja može garantovati dovoljnim kapacitetom proizvodnje panela da zadovolji potrebe planirane elektrane - ističe se.

Fotonaponski paneli treba da budu visokoefikasni sa dokazanim referencama i projektima u kojima su ugrađeni. Takođe, treba da imaju visoku efikasnost i godišnju degradaciju snage od maksimalno 0,55%. Stepen iskorištenja je minimalno 85,5% nakon 25 godina eksploatacija. Garancija proizvođača treba da je minimalno 12 godina.

- Zemljište na kojem je predviđena izgradnja solarne elektrane MDD ENERGY se nalazi na udaljenosti od oko 3 km sjeveroistočno od centra grada Nevesinje. Ovo naselje je ruralno područje, sa parcelama koje predstavljaju obradive površine, šume i pašnjake. Кoordinate predmetne lokacije u WGS koordinatnom sistemu su 43°16'46"N, 18°07'37"E. Predmetne parcele na kojima je predviđena izgradnja elektrane je pašnjak i livada i na njoj nema izgrađenih objekata. Teren je u najvećoj mjeri ravan, sa neznatnim razlikama u visini - navodi se u studiji.

Dimenzije elektrane su približno 800 x 500 m. Predviđeno je postavljanje fotonaponskih modula koji će pokriti približno 135.000 m² površine (13,5 ha). Vršena je simulacija proizvodnje na mjesečnom i na godišnjem nivou. Prema rezultatima dobijenim u simulaciji, procjena godišnje proizvodnje, u prvoj godini eksploatacije, iznosi 120 GWh.

U neposrednoj blizini lokacije nema stambenih niti poslovnih objekata.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.