NavMenu

U planu zajednički tehnološki projekti privreda Srbije i Jermenije

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.10.2023. 17:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/ shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije (PKS) planira posetu srpskih kompanija Jermeniji kako bi se razmotrili potencijali za jačanje saradnje dve privrede, saopšteno je iz PKS. Dodaju i da je u planu zajednički rad sa jermenskim kolegama na osnivanju tehnoloških centara za besplatno obrazovanje mladih u ruralnim sredinama Srbije, a po uzoru na jermenski TUMO centar za kreativne tehnologije koji ima svoje habove širom sveta.

Inače, TUMO centar za kreativne tehnologije je besplatni obrazovni program za tinejdžere, uzrasta od 12 do 18 godina, koji se specijalizuju za IT, tehnologiju i dizajn, a njihovo obrazovanje se odvija u različitim TUMO centrima u Jermeniji, Parizu, Berlinu, Cirihu, Moskvi, Bejrutu, Tirani...

- Sa TUMO centrom iz Jermenije želimo da realizujemo tehnološki projekat namenjen ruralnim sredinama u Srbiji, gde bi se naši mladi besplatno obrazovali za tehnologije budućnosti - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sastanku sa Ašotom Hovakimijanom, ambasadorom Jermenije u Beogradu.

Predsednik PKS je istakao da postoji značajan prostor za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, posebno u IT sektoru, zdravstvenoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji mašina.

Ambasador Hovakimian podseća da je Jermenija uspela prošle godine da ostvari privredni rast od 12,5 odsto, a da deset procenata tog rasta čini IT i startap sektor.

Govoreći o potencijalnoj saradnji dve privrede na osnivanju TUMO centra u Srbiji, Hovakimian je istakao da je Jermenija takve tehnološke habove pokrenula širom sveta i da njihova iskustva pokazuju da više od 90 odsto mladih koji prođu kroz ovaj obrazovni centar odmah dobiju posao u velikim međunarodnim kompanijama.

Takođe, ambasador ističe da postoji prostor za značajniju saradnju dve zemlje u sektoru turizma, poljoprivrede i usluga, posebno u sferi startap ekosistema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.