NavMenu

Na Moravskom koridoru još dva mosta kod Čačka i novo rešenje za raskrsnicu Preljina - Naručene dodatne izmene prostornog plana

Izvor: eKapija Subota, 20.05.2023. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za drugu fazu izmene i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761 (Moravski koridor), Pojate-Preljina.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene auto-puta donosiće se fazno.

Podsetimo, tender za prve izmene i dopune PPPPN-a za Moravski koridor naručene su u martu, a posao ne tenderu dobio je Saobraćajni institut CIP. Detaljnije o tome ovde.

Druga faza izmena i dopuna prostornog plana, prema projektnom zadatku, obuhvatiće sledeće:


Denivelisana raskrsnica "Preljina"- postojeća

Treba predvideti preoblikovanje postojećeg rešenja ukrštaja državnog puta IA reda br. 2 (E-763) i planiranog državnog puta IA reda br.5 (E-761), kao i ukidanje postojeće veze puta IA reda br.2 sa državnim putem IIA reda br. 22.
Idejnim projektom je predviđeno da se deonica završava na početnoj stacionaži izlivne rampe, odnosno na krajnjoj stacionaži ulivne rampe denivelisane raskrsnice "Preljina", tako da elementi raskrsnice nisu predmet idejnog projekta i reviziona komisija za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije nije razmatrala predmetnu raskrsnicu.

Tim za Reviziju bezbednosti saobraćaja je utvrdio da rešenje denivelisane raskrsnice "Preljina", po svom funkcionalnom nivou ne odgovara tipu denivelisane raskrsnice koji je moguće primeniti za ukršaj dva autoputa.

Nova denivelisana raskrsnica će obuhvatiti nove katastarske parcele na teritoriji grada Čačka, KO Rakova, KO Sokolići, KO Preljina i KO Ljubić.


Denivelisana raskrsnica "Vrba"

Planskom dokumentacijom i Idejnim projektom, u zoni denivelisanog ukrštaja priključenog puta na denivelisanu raskrsnicu "Vrba" sa železničkom prugom Stalać - Kraljevo - Požega i lokalnim putem, predviđen je podvožnjak.

Predlog je izmena putnog objekta podvožnjaka na lokalnom putu u nadvožnjak, koja nudi bolje rešenje iz razloga što trenutno rešenje predviđa devijaciju puta koja prolazi i ispod pruge i ispod dva puta i zahteva, prilikom izgradnje, izvođenje dubokih useka, od približno 500 m dužine i maksimalne dubine od približno 7 m, kako bi se niveleta puta spustila na zahtevanu kotu zbog prolaza kroz podvožnjak.

Izmena tehničkog rešenja priključnog puta denivelisane raskrsnice "Vrba" biće u delovima kraljevačke opštine Zaklopača.


Denivelisana raskrsnica "Vrnjačka Banja"

Projektom, u zoni denivelisane raskrsnice "Vrnjačka Banja" predviđen je nadvožnjak, ali je reviziona komisija za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije u svom izveštaju navela da rešenje denivelisane raskrsnice nije izvodljivo, i da je potrebno preispitati mogućnost izmene rešenja putnog objekta nadvožnjaka u podvožnjak, čime bi se obezbedilo ekonomski i tehnički povoljnije rešenje predmetne denivelisane raskrsnice.
Novo tehničko rešenje, će obuhvatiti nove katastarske parcele, na teritoriji Opštine Vrnjačka Banja, KO Novo Selo;
- na teritoriji Opštine Trstenik, KO Lozna.


Denivelisana raskrsnica "Trstenik"

Idejni projekat predvideo je rekonstrukcija ulice Radnička, radi povezivanja denivelisane raskrsnice "Trstenik", sa državnim putem IIA br. 188, preko trokrake raskrsnice.
Novo rešenje podrazumeva da se priključak realizuje kružnom raskrsnicom umesto planirane T raskrsnice. Takođe je potrebno razmotriti uvođenje i dodatnih raskrsnica za povezivanje postojećih i planiranih lokalnih saobraćajnica.


Most preko Zapadne Morave – "Mojsinje"

U okviru realizacije projekta izgradnje autoputa E-761 projektovana je devijacija puta na km 101+644 autoputa. Kako bi se omogućio pristup selu Mojsinje, potrebna je izgradnja novog mosta preko Zapadne Morave
Planirani most biće na teritoriji Grada Čačka, na delovima KO Mojsinje.
1. Dodatni kanali za sistem drenažnih ispusta autoputa

Planirani odvodni kanali će obuhvatiti nove katastarske parcele i to na teritoriji Kraljeva KO Grdica, KO Adrani, KO Popovoći, KO Miločaj, KO Cvetke KO Mrsać, KO Obrva, KO Katrga, KO Mršinci, KO Mrčajevci,KO Kukići, i na teritoriji Čačka KO Baluga Ljubićska, KO Donja Gorevnica, KO Konjevići, KO Ljubić, KO Mojsinje, KO Mrčajevci, KO Preljina, KO Rakova i KO Stančići.


Prosek kanala za reku Slatinu

U okviru realizacije projekta izgradnje autoputa E-761 potreban je prosek kanala za reku Slatinu.
Planirani prosek će obuhvatiti nove katastarske parcele, na teritotiji Opštini Vrnjačka Banja, KO Novo Selo.


Most preko Zapadne Morave kod Mrčajevaca

Na lokalnom putu između sela Mrčajevaca i Mršinaca, na teritoriji Grada Čačak, nalazi se most preko reke Zapadna Morava, koji povezije državni put IB reda br. 22 i državni put IIA reda br. 179. Odobrenim idejnim projektom predviđeni su radovi na hidrotehničkom uređenju reke Zapadna Morava, u zoni predmetnog mosta, na km 95+800 autoputa (r.km125+557). Imajući u vidu da je most značajno oštećen, da je saobraćaj preko njega trenutno obustavljen, kao i da će radovi na hidrotehničkom uređenju Zapadne Morave dodatno narušiti njegovu stabilnost, neophodna je rekonstrukcija istog i/ili izgradnja novog. Most se nalazi na teritoriji Grada Čačka, KO Mrčajevci i KO Kukići.

Tender za drugu fazu izmwna PPPPN-a Moravskog koridora vredan je oko 32,1 miliona dinara.

Ponude se primaju do 19. juna, o detaljima OVDE.

Gradnja Moravskog koridora dugog 112 kilometara, prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, počela je krajem 2019. godine. Investicija čiji su nosilac Koridori Srbije vredna je 745 mil EUR, a radove izvodi konzorcijum kompanija Behtel i Enka
Koridor u dužini od 112 kilometara činiće tri deonice, Pojate - Kruševac, Kruševac - Adrani i Adrani - Mrčajevci - Preljina.


Gradnja treće deonice počela je u Adranima kod Kraljeva u leto 2021.

Prvobitno je bilo planirano da Moravski koridor ima 79 mostova i 24 nadvožnjaka.

Prema poslednoj najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Moravski koridor biće kompletno završen do kraja 2025. godine.


B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.