NavMenu

Viktor Varkonyi, izvršni direktor kompanije "Graphisoft" - Prednosti integralnog projektovanja

Izvor: eKapija Utorak, 01.03.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Viktor VarkonyiViktor Varkonyi

Povodom 15. godina prisustva "Graphisoft" programa "ArchiCAD" u Srbiji, izvršni direktor Viktor Varkonyi će 2. marta 2011. godine, održati predavanje u novim prostorijama Inženjerske komore Srbije u Beogradu.

Direktor Viktor Varkonyi u razgovoru za "eKapiju" kaže da je sutrašnji skup izuzetna prilika da se iz prve ruke čuju aktuelni trendovi u projektovanju.

eKapija: Dolazite u Beograd sa ciljem da predstavite Integralno projektovanje kroz "Grafisoft" rešenja. Koliko je realizacija projekta brža i bolja sa ovim alatom?

- Prema našoj "Return-on-Investment" (ROI) studiji, "Building Information Modeling" (BIM) projektovanje može povećati produktivnost do 38.9%.

eKapija: Korisnici "Archicad" su navikli na stalna poboljšanja i nove udobnosti. U Beograd dolazite sa novim rešenjima, najavite nam bar neke od njih na koje ste ponosni.

- Očigledno, jedna od najvećih inovacija koje je "Graphisoft" dao u skorije vreme, je prvi BIM server za saradnju uživo. Kontinuirano radimo na unapređenju ove izuzetne tehnologije, da bi obezbedili najbolje uslove za rad između svih inženjera angažovanih u izradi projektne dokumentacije. Takođe, naše izuzetno "EcoDesigner" rešenje je lider sa svojim integrisanim pristupom koji BIM čini "zelenim". Bukvalno, jednim klikom arhitekta se opredeljuje za najpovoljnije energetski održivo rešenje.

eKapija: Korisnici "Grafisofta" su oni koji uđu u porodicu korisnika i retko izlaze, ispričajte neke prednosti ovog sistema onima koji to nisu – zašto bi trebalo da postanu?

- Lojalnost korisnika uvek je rezultat ispunjenja obećanja koja kompanije daju. Prema skorašnjoj studiji tržišta BIM projektovanja, "Graphisoftovi" korisnici jasno potvrđuju da je GS daleko ispred ostalih konkurenata u ovom smislu.

eKapija: Vratimo se malo u istoriju i kažite nam nešto o počecima kompanije.

"Graphisoft" je osnovan 1982. na osnovu revolucionarnog rešenja za projektovanje na personalnim računarima. Mi smo ponosni što je najnovija tehnologija - BIM za projektovanje u građevinarstvu razvijena iz našeg originalnog "Virtual Biulding" koncepta. A ponosni smo i na to da je u poslednje 2 decenije "ArchiCAD" korišćen u projektima sa ovim pristupom.

eKapija: Predstavite nam naznačajnije korisnike vašeg sistema u regionu.

- Naši korisnici u regionu su arhitektonski projektni biroi - ZAP i Arcosite iz Beograda, Projekt iz Banja Luke, Enforma iz Kotora, Čelebić iz Podgorice. U Makedoniji koristi Proekt Skopje. Zatim tu su zavodi - Zavod za urbanizam u Novom Sadu i Banja Luci, DDOR Novi Sad, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom iz Beograda i preko sto malih privatnih biroa.

eKapija: Koliko se u kompaniji neguje društveno odgovorno poslovanje, u kojim humanitarnim i drugim nekomercijalnim akcijama ste učestvovali?

- "Graphisoft" je prihvatio i sprovodi koncept održivosti i odgovornosti za budućnost. Koristimo sve raspoložive procedure koje su u konceptu biroa "bez papira", koristimo reciklirane materijale u našim proizvodima, štedimo energiju upotrebom alternativnih rešenja zagrevanja vazduha, kao što su inteligentni sistemi zatamnjivanja koji smanjuju potrošnju energije za hlađenje i provetravanje.

eKapija: Koliko često ste gost Srbije?

- Mađarska i Srbija imaju puno zajedničkog u istoriji te je vaša zemlja dobro poznata našem narodu. Prvi put posećujem Srbiju, i verujem da ću upoznati krasne ljude.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.