NavMenu

Na jugu će oko 4.500 mladih moći kroz praksu da zaradi prvu platu

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 29.09.2022. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Više poslodavaca nego u prethodnim ciklusima prijavilo se za program "Moja prva plata" i na jugu Srbije, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje, a mesta ima za skoro 4.500 mladih koji bi da steknu radno iskustvo u struci. Od ponedeljka, 3. oktobra, moći će da se prijave za plaćenu praksu koja traje 9 meseci, a najviše mesta ima u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Preševu.

"Moja prva plata" je program na koji mogu da se prijave mladi do 30 godina koji nemaju radno iskustvo, a žele da se osamostale za rad na konkretnim poslovima.

I ove godine ima mesta za 10.000 mladih sa srednjim i visokom obrazovanjem u Srbiji, od toga je oko 4.500 na jugu, a iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je interesovanje poslodavaca u ovom ciklusu veće nego u prethodna dva.

Na jugu Srbije takođe je više prijavljenih poslodavaca, a najviše ih je u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Preševu.

Na portal Moja prva plata na osnovu raspisanog javnog poziva za realizaciju programa u 2022. godini prijavilo se više poslodavaca nego u prethodnim ciklusima programa, i to u okviru filijale Niš – 944 poslodavaca za 2.062 kandidata, filijale Leskovac – 303 poslodavaca za 769 kandidata, filijale Prokuplje – 252 poslodavca za 558 kandidata, filijale Pirot 273 poslodavca za 448 kandidata i filijale Vranje – 296 poslodavca za 642 kandidata - navode iz NSZ.

Objašnjavaju da će u narednim danima prijave poslodavaca i njihove oglašene pozicije biti obrađene i provereriće da li ispunjavaju uslove definisane javnim pozivom.

Najkasnije do ponedeljka, 3. oktobra, će sve pozicije koje su odobrene biti vidljive na portalu "Moja prva plata", jer tada počinje prijavljivanje kandidata.

Nezaposleni mladi, bez radnog iskustva, moći će za posao da se prijave do kraja oktobra, a potom će ih poslodavci birati za svoje pozicije.


Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 1.11. do 15.11.2022. godine, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2022. godine. U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata - pojašnjavaju.

Potom će potpisati ugovor i početi da rade u privatnom i javnom sektoru 9 meseci, a za to vreme će im Nacionalna služba za zapošljavanje mesečno isplaćivati 25.000 dinara ukoliko imaju srednje obrazovanje, dok će mladi sa visokim obrazovanjem primati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.