NavMenu

Mihajlović: Srbija će graditi gasne interkonektore u vrednosti od 350 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 02.08.2022. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Ukupna vrednost svih gasnih interekonekcija koje treba da se grade u Srbiji iznosi približno 350 mil EUR, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Time ćemo obezbediti oko osam milijardi kubnih metara gasa koje možemo da dobijemo iz okruženja - navela je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Naglasila je da sledeće godine, završetkom gasovoda Niš–Dimitrovgrad, Srbija više neće zavisiti samo od jednog snabdevača i da će biti povezana i sa LNG terminalom u Grčkoj i sa gasovodima kojima se doprema gas iz Azerbejdžana i kaspijskog regiona.

- Planiramo da gradimo interkonekcije i ka drugim susedima jer samo tako možemo biti energetski bezbedni - dodala je ministarka, prenosi sajt Vlade.

Podsetimo, prilikom predstavljanja nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije do 2030. godine, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao da je, pored tekućih radova na gasnom interkonektoru između Bugarske i Srbije, u pripremi i nov interkonektor sa Severnom Makedonijom. To je potvrdila i Mihajlovićeva rekavši da se razgovara o izgradnji interkonekcije sa Severnom Makedonijom.


Formiranje radne grupe za izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje dogovreno je u novembru prošle godine, a ovu gasnu vezu predvideo je i investicioni plan EU za Zapadni Balkan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.