NavMenu

Mihajlović: Gasna interkonekcija s Bugarskom prioritet, ali su važne i veze sa drugim zemljama regiona

Izvor: Beta Četvrtak, 09.06.2022. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritetni projekat, jer time Srbija dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača, ali da je podjednako značajno povezivanje sa svim zemljama regiona i izgradnja novog podzemnog skladišta prirodnog gasa.

Mihajlović je za Juronjuz Srbija rekla da će biti obezbeđene dovoljne količine gasa za domaćinstva i privredu, a kako je dodala sledeće godine gasovod Niš-Dimitrovgrad biće operativan i Srbija će moći oko 40% potrošnje da dobije od drugih dobavljača.

- Кada bismo se poredili sa mnogim državama u Evropi, onda nismo u lošijoj situaciji, iako smo zavisni od ruskog gasa gotovo stoprocentno. Nemačka je takođe potpuno zavisna od Rusije, što je velika greška i nije bitno ko je dobavljač, problem je zavisnost od jednog snabdevača - rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, ona je kao moguće alternativne izvore gasa navela Azerbejdžan i LNG terminal, ističući da je cilj povezivanje i sa Hrvatskom, koja proširuje kapacitete skladišta na Кrku, ali i sa Rumunijom, čime bi Srbija mogla da bude tranzitna zemlja i da ima regionalnu gasnu mrežu.

- U međuvremenu imamo dogovor sa Gaspromom o kupovini dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, zakupićemo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj i koliko god da bude komplikovana zima, imaćemo dovoljno gasa za građane i privredu - rekla je Mihajlović, dodajući da je planirana i izgradnja novog skladišta podzemnog gasa koje će biti u vlasništvu Srbije.

Govoreći o snabdevanju električnom energijom, Mihajlović je rekla da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije za zimski period, ali i da je činjenica da će struja morati da se nabavi i iz uvoza.

- I sada je, nažalost, uvozimo, na dnevnom nivou između 12 i 15% od ukupne potrošnje. Ipak, sada je situacija drugačija nego što je bila decembra i verujem da se tako nešto više nikad neće ponoviti, jer nije normalno da javna preduzeća ne daju tačne izveštaje i ne rade svoj posao - kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima suština je da se nije ulagalo u kopove, u proizvodnju otkrivke, u proizvodnju uglja, a EPS-u treba ulaganje oko 150 mil EUR da ove i sledeće godine može da proizvede te količine.

- Šteta je što se prethodnih šest godina nije razmišljalo i planiralo, jer je EPS mogao da zaradi, umesto što ćemo do kraja godine potrošiti na uvoz oko milijardu evra. Nemamo ni naftu, ni gas, ali ono gde možemo da budemo samodovoljni i da zaradimo jeste proizvodnja električne energije - rekla je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.