NavMenu

Aerodromi CG spremni za predstojeću sezonu - Uređenje tivatskog primaran projekat

Izvor: Pobjeda Sreda, 20.04.2022. 16:39
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Aerodromi Crne Gore spremni su za predstojeću turističku sezonu - kazao je član odbora direktora Aerodroma Crne Gore Branko Vuković. On je, gostući u emisiji "Takulin" Gradske televizije, poručio da će Crna Gora ove sezone biti avio povezana sa više od 30 destinacija.

U završnoj fazi su, ističe, pregovori sa arapskim avio operaterom koji bi trebalo da leti prema Crnoj Gori.

- Trudimo se da se što bolje pripremimo za turističku sezonu za koju očekujemo da će biti veoma dobra. Pored sve tehnike i logistike koju imamo, ipak su naš najveći resurs ljudi. Primili oko 25 sezonskih radnika, higijeničarki transportnih radnika, ako se sezona bude dobra, a nadamo se da hoće, raspisaćemo još jedan konkurs i primiti još ljudi. Nadam se da će biti potrebe za tim ljudima jer će samim tim i sezona biti bolja - kazao je Vuković.

S obzirom na trenutna dešavanja, kaže, nemoguće je predvidjeti koliko će ljudi biti angažovano na aerodromima tokom sezone. To će, kako ističe, zavisiti od broja letova i broja turista.

- Trudili smo se da povratimo sve što je izgubljeno i da uspostavimo linije sa što više zemalja. Pregovaramo sa arapskim avio operaterom koji je zainteresovan da leti tri puta sedmično do Tivta. Sada su zainteresovani da lete i ka Podgorici. Pregovaramo i sa rumunskim i još nekim avio kompanijama, pa se nadamo se da ćemo sve gubitke koje smo imali nadoknaditi - rekao je Vuković.

Dodaje i da su potvrđene nove linije Niš – Tivat i Kraljevo – Tivat. Pregovori se privode kraju i sa skandinavskim avio kompanijama, kaže Vujović, i dodaje da je pitanje je dana kada će rezultat pregovora biti objelodanjen.

Osim što su usresređeni da dovedu nove avio kompanije, teže ka tome da povrate i one koje su izgubljene, kaže Vuković.

Linija prema Skoplju ne bi bila profitabilna

Ideje uspostavljanja letova na relacijama Sofija- Skoplje – Podgorica i Sarajevo – Podgorica – Skoplje koja je postojala od 2006. godine nije sprovedena u djelo jer je pitanje da li je profitabilna.

- Dva sata prije čekiranja morate biti na aerodromu. Dok poletite to je sat vremena, uzmete prtljag i već ste izgubili tri sata. Autom treba isto toliko vremena. Ista stvar je i sa Sarajevom. To su destinacije koje su prilično blizu. Kada bismo uvodili linije prema Skoplju ili Sarajevu ne znam koliko bi se to poklopilo sa agendom EU i njihovom regulativom. U nekim zemljama poput Francuske ukidaju se letovi koji traju ispod 2 sata kako bi se putovalo vozom i izbjeglo bespotrebno zagađenje vazduha. Ne znam koliko bismo tu dobili podršku - smatra Vuković.

Rat u Ukrajini uticaće na poslovanje Aerodroma

Vuković je siguran da će se dešavanja u Ukrajini odraziti na poslovanje aerodroma. Sezona još nije počela, pa se zbog toga, kako kaže, još uvijek ne osjećaju posljedice.

- Nebo prema Rusiji je zatvoreno sa svih strana. Sa druge strane Ukrajina je u ratu, pa sumnjam da ikome pada na pamet da putuje. Trudimo se da nadomjestimo sve to. Optimisti smo, jer su sve brojke prije rata u Ukrajini pokazivale da je ova sezona trebala da bude bolja i od 2019. - kaže Vuković.

Kako turisti iz Rusije i Ukrajine čine 30 odsto ukupnog broja, matemarički i teoretski govoreći, aerodromi će izgubiti 30 odsto profita, objašnjava Vuković .Vjeruje, kako kaže, da će to uspjeti da nadomjeste.


- Trudimo se da Aerodrom održimo kao kompaniju koja posluje u plusu. Ova sezona govori da će plus biti veći od prošlogodišnjeg. Nadam se da će zarada biti bolja nego 2021. godine - kazao je Vuković.

Greška bi bila dati aerodrom pod koncesiju

Aerodromi Crne Gore su kompanija od strateškog značaja za državu i velika bi greška bila dati ih pod koncesiju, smatra Vuković.

- Saglasan sam da aerodromi imaju mnogo nedostataka u logističkom smislu, terminalnim zgradama i u broju radnika. U godini u kojoj se poslovalo u minusu zaposlilo se 70 radnika. Sve to utiče na neku negativnu sliku i stvara utisak da aerodromi nisu održivi. Smatram da nijedan koncesionar za aerodrome ne bi dao preko 60 miliona eura - ističe Vuković.

Napominje da su gubici iz 2020. godine dovedeni u plus za kratko vrijeme.

Tivatski aerodrom u veoma lošem stanju

Terminalna zgrada, pista i fukncionisanje parkinga na tivatskom aerodromu su u veoma lošem stanju, smatra Vuković. Kada je riječ aerodromima, tivatski bi, prema njegovim riječima, trebao da bude primarna investicija.

- Pregovarali smo sa opštinom Tivat. To su velike investicije i riječ je od desetinama miliona ulaganja. Trudimo da se novac kojim raspolažemo koristimo racionalno i da popravimo sve i usredsredimo se na bolje funkcionisanje terminalne zgrade u Tivtu i Podgorici - kazao je Vuković.

Napominje da je rasvjeta na tivatskoj pisti u veoma lošem stanju, što, prema njegovim riječima, onemogućava realizaciju projekta noćnih letova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina

Odabrane firme koje će projektovati stambeni kompleks Expo 2027

Konzorcijum osam firmi dobio je posao projektovanja stambenog kompleksa Expo 2027. Reč je o firmama BBD Engineering doo Beograd, ZAP doo Beograd, SPB Biro doo Beograd, Technosector doo Kragujevac, CMD Cons Engineering doo Beograd, Novius doo Beograd, Konsalp doo Beograd i Beo potez doo Beograd. Vrednost ugovora sa PDV-om iznosi 509,9 miliona dinara (oko 4,4 mil EUR). Podsetimo, preduzeće SPV Galovica 1 doo raspisalo je pre mesec dana

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.