NavMenu

Azerbejdžanska kompanija SOKAR zainteresovana da preuzme NIS od Rusa?

Izvor: Demostat Utorak, 12.04.2022. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) zainteresovana je za preuzimanje većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije i u vezi sa tim u kontaktu je kako sa Vladom Srbije tako i sa većinskim vlasnikom NIS-a ruskom državnom kompanijom Gaspromnjeft, saznaje Demostat.

Nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini Moskva se našla pod udarom ekonomskih sankcija zapadnih zemalja uključujući i onih koje se odnose na trgovinu energentima. To izaziva bojazan da će se NIS suočiti sa problemom snabdevanja svoje rafinerije u Pančevu sirovom naftom preko teritorije Evropske unije. Naime, EU je zabranila prodaju i transport "crnog zlata" na svojoj terioriji kompanijama u trećim zemljama čiji je većinski vlasnik ruski kapital. Baš takav slučaj je sa NIS-om u kome ruski državni gigant Gaspromnjeft poseduje 51% akcija, dok je manjinski paket u rukama Vlade Srbije.


Vlast u Srbiji ima mogućnost da nacionalizuje NIS i tako ga vrati u ruke države. Postoji i opcija da država Srbija otkupi većinski paket akcija od Gaspromnjefta.

Izvor Demostata ističe da, ako bi već moralo da dođe do menjanja svojinskih odnosa u NIS-u, i Moskvi odgovara da SOKAR otkupi akcije koje u NIS-u poseduje Gaspromnjeft.

- Azerbejdžan i Rusija imaju veoma dobre diplomatske odnose. Takođe, SOKAR ostvaruje veoma plodnu saradnju sa ruskim naftnim i gasnim kompanijama. Ako bi Gaspromnjeft prodao NIS azerbejdžanskoj kompaniji to bi na drugoj strani mogao da kompenzuje kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOKAR-om - kaže sagovornik Demostata.

Prema njegovim rečima, prelazak NIS-a u ruke SOKAR-a bi bio "zgodan" i za zapadne zemlje iz dva razloga.

- Prvi je taj što bi Zapad to mogao da prikaže kao svoju pobedu u okviru kampanje za nanošenje što veće ekonomske štete Moskvi zbog napada na Ukrajinu a drugi je taj što Azerbejdžan ima isto tako dobre odnose sa Vašingtonom kao i sa Moskvom. Dakle, NIS bi bio u vlasništvu kompanije koja dolazi iz zemlje saveznice SAD - navodi izvor Demostata.

Inače, SOKAR, čije je sedište u Bakuu, jedna je od najvećih kompanija u svetu za proizvodnju fosilnih goriva. Kompanija osim nafte eksploatiše i gas, kako na kopnu, tako i u delu Kaspijskog jezera koje pripada Azerbejdžanu. U toj zemlji u svom vlasništvu poseduje dve naftne rafinerije i gasno postrojenje. Poseduje i lanac benzinskih pumpi u Azerbejdžanu, Gruziji, Ukrajini, Rumuniji i Švajcarskoj. Kompanija zapošljava oko 61.000 radnika.

SOKAR je najveći deoničar sa udelom od 58% u Transanadolijskom gasovodu (TANAP) i ima 20% vlasništva u Transjadranskom naftovodu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.