Izvor: eKapija | Petak, 17.03.2023.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

NIS gradi postrojenje za proizvodnju plavog i zelenog vodonika u Elemiru - Traži se projektant

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Audio und werbung)
Naftna industrija Srbije raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika.

Prema tehničkom zadatku, u planu je gradnja postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika (plus kiseonika kao sekundarnog produkta), u blizini Rafinerije gasa Elemir (RGE) sa kojom će biti infrastrukturno povezano.

Svrha projekta је, kako je navedeno u dokumentu, prodaja i/ili korišćenje vodonika kao energenta u postrojenjima ili transportnim sredstvima NIS-a.

Projektant treba da izradi konceptualna rešenja kompletnog postrojenja za proizvodnju plavog i zelenog vodonika kao i liniju za eksploataciju vodonika u RGE, skladištenje i otpremu, ekološka rešenja i procenu troškova projekta.


Postrojenje za proizvodnju plavnog vodonika

Kada je reč o proizvodnji plavog vodonika, u planu je postrojenje modularnog tipa za parni reforming metana, odnosno postrojenja za proizvodnju plavog vodonika kapaciteta minimalno 275 m3/čas.

Prirodni gas koji se koristi za ovaj tehnološki postupak se obezbeđuje izgradnjom novog priključka na infrastrukturu Srbijagasa ili iz rafinerije gasa Elemir.

Kao nusproizvod parnog reforminga metana se dobijaju se dimni gasovi koji će se preko sistema za utilizaciju SO2 u okviru RGE injektovati u cevovod kojim se SO2 transportuje i utiskuje u postojeće bušotine.

Kondenzat koji nastaje u toku procesa parnog reforminga se zbrinjava u okviru postojećeg sistema u okviru RGE.

Povezivanje postrojenja za proizvodnju i distribuciju plavog vodonika na distributivni sistem električne energije planira se sa priključka iz trafo stanice u okviru RGE. Ukoliko to nije moguće, potrebno je projektovati novi priključak na postojeći dalekovod EPS.

U okviru postrojenja predviđena je i kompresorska jedinica i rezervoarski prostor za skladištenje vodonika.
Za otpremu vodonika, koja će se vršiti specijalizovanim kamionima-trejlerima, u planu je gradnja internih saobraćajnia i pretakalište za najmanje dva trejlera.


Postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika

Za proizvodnju zelenog vodonika putem elektrolize vode, planirano je postrojenje modularnog tipa proizvodnog kapaciteta od minimalno 20m3/čas.

U slučaju da je moguće priključenje na postojeće sisteme za snabdevanje vodom, potrebno je projektovati priključenje na postojeći sistem; u suprotnom treba projektovati alternativno rešenje.

Za napajanje postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika je planirana izgradnja solarne elektrane na istoj parceli.

U slučaju da se analizom pokaže da je potrebno priključenje na elektroenergetski sistem radi obezbeđenja rada sistema za generaciju zelenog vodonika, traži se i projektovanje posebnog priključka na elektroenergetski sistem.

U slučaju potrebe, u okviru ovog postrojenja treba predvideti i kompresorske jedinice za komprimovanje zelenog vodonika i kiseonika i poseban rezervoarski prostor.

Za otpremu zelenog vodonika specijalizovanim kamionima-trejlerima predviđeno je isto pretakačko mesto kao i za plavi vodonik, a za otpremu kiseonika predvideti posebno pretakačko mesto.


Instalacija za eksploataciju vodonika kao energenta u RGE

U skladu sa krovnim konceptom, planirana je instalacija sistema za distribuciju vodonika na postojeće potrošače prirodnog gasa, te sagorevanje mešavine na ovim potrošačima.

Projektant ima obavezu da projektuje instalaciju do optimalnog mesta za mešanje i da obezbedi mogućnost namešavanja vodonika i prirodnog gasa u sledećim granicama:

- 0 do 100% kapaciteta postrojenja za proizvodnju vodonika i
- 0 do 10% energetske vrednosti gasne smeše koja se koristi za sagorevanje na potrošačima.

Tender ističe 31. marta, detaljnije OVDE.

B. P.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE