NavMenu

Kragujevac za podsticaje u poljoprivredi osigurao 50 miliona dinara - Raspisan poziv za podnošenje zahteva

Izvor: eKapija Petak, 01.04.2022. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Grad Kragujevac je raspisao javni poziv za podnošenje zahteva za podsticaj u poljoprivredi za 2022. godinu.

Poziv je podeljen na deset oblasti, a ukupna sredstva koja su na raspolaganju po pojedinačnom pozivu se kreću od 750.000 do 17 miliona dinara.

Najveći ukupni iznos od 17 miliona dinara je namenjen za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u okviru mere - održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, unapređena primena dobre poljoprivredne prakse (agromeliorativne mere). Podsticajna sredstva se odobravaju u visini od 25% od iznosa troškova sprovođenja agromeliorativnih mera, pri čemu maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 50.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.

Iznos od 14 miliona je usmeren u nabavku nove traktorske priključne mehanizacije. Podsticajna sredstva se odobravaju u visini od 50% od utrošenog iznos, pri čemu maksimalani iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 130.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu.

Za regresiranje reproduktivnog materijala, prvog veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica planiran je iznos od 2,5 miliona dinara. Sredstva se odobravaju na osnovu potvrde o obavljenom veštačkom osemenjavanju (100 %), pri čemu maksimalan iznos po ovom osnovu po grlu ne može biti veći od 2.500 dinara.

Za nabavku novih mašina i opreme za stočarstvo predviđen je budžet od 3 miliona dinara, a odobravaju se sredstva u visini od 50% od iznosa na dostavljenom računu bez uračunatog PDV-a, pri čemu maksimalani iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 100.000 dinara, po poljoprivrednom gazdinstvu. Ukupan iznos podrške od 750.000 dinara je predviđen za opremanje i podizanje plastenika, kao i za podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze.


Milion dinara je raspoređeno za nabavku nove opreme za navodnjavanje, dok je za nabavku priplodnih grla, goveda, ovaca i svinja koje se koriste za proizvodnju mesa planiran iznos od 6,5 miliona dinara.

Za nabavka nove opreme za pčelarstvo izdvojeno je 1,5 miliona dinara, a 3 miliona za sufinansiranje osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada i životinja.

Rokovi za prijave po pojedinačnom pozivu su različiti, najraniji ističe 15. aprila, a najduži traje do 1. novembra.

Detalje o načinima prijave možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.