NavMenu

Andrić-Farm planira izgradnju farmi pilića kod Pelagićeva - Predviđeni uzgojni kapaciteti 84.000 brojlera po turnusu

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.02.2022. 17:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Ilustracija
Firm Andrić-Farm iz Pelagićeva želi da izgradi farme pilića sa pratećim sadržajima u Orlovom Polju planiranog uzgojnog kapaciteta 84.000 brojlera po turnusu.

Lokacija planiranog predmetnog objekta sa pratećim sadržajima nalazi se oko 5 km sjeverozapadno od centra opštine Pelagićevo. Na ovoj lokaciji investitor planira izgradnju dva proizvodna objekta za uzgoj, krajnjih gabaritnih dimenzija 22,50 m x 133,75 m, kao i pomoćni objekat krajnjih gabaritnih dimenzija 6 m x 16 m sve prizemne spratovnosti, navodi se u Prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

- Sa sjeverne strane, prema pristupnom putu, planirane su dezo barijere na ulazu i izlazu sa parcela. Takođe, na sjevernom dijelu parcele, pored pomoćnog objekta, planirano je postavljanje plinske stanice te će se za zagrijavanje objekta koristiti plin - dodaje se.

Objekti farme i prateći objekti su slobodnostojeći, trajnog karaktera. Planirani ukupni kapacitet farme je 84.000 brojlera po turnusu.

- Na parceli neće biti deponija stajnjaka s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi postojeći objekat iste namjene i u vlasništvu investitora. Eventualno deponovanje će se vršiti u okviru susjedne farme - ističe se u dokumentu.

Objekti su planirani da se grade kao skeletna AB konstrukcija sa AB stubovima i gredama, vertikalnim i horizontalnim serklažima sa bočnih strana, te fasadnim zidovima od blok opeke sa termoizolacijom. Krovovi će biti riješeni kao čelične krovne rešetke, krovni pokrivač je planiran kao trapezni lim.

- U smislu infrastrukturne opremljenosti, predmetno područje je opremljeno javnom elektrodistributivnom mrežom. Napajanje objekta vodom planira se iz sopstvenih izvora iskopom bunara za vodu. Parcela ima pristup preko postojećeg puta sa sjeverne strane parcele koji se veže na regionalni put R-463 na zapadnoj strani.

Odvodnja tehnoloških otpadnih voda od pranja objekta nakon svakog turnusa, kao i odvodnje fekalnih voda biće riješeno izgradnjom vodonepropusne septičke jame i lagune - taložnik - prečišćač za otpadne vode.

- Predmetne katastarske parcele su neizgrađene i formiraju građevinsku parcelu nepravilnog oblika. Zemljište sa kojim graniči predmetna lokacija je neizgrađeno. U širem okruženju nalaze se izgrađeni stambeni objekti i poslovno - ekonomski objekti iste namjene - navodi se.

Investitor ima saglasnosti za izgradnju potpisane od strane vlasnika parcela sa kojima predmetna parcela graniči.

- Teren na lokaciji je ravan i pogodan za izgradnju traženih objekata. Ne postoji rizik od plavljenja zemjišta niti pojave klizišta. Ukupna površina novoformirane građevinske parcele na kojoj je planirana izgradnja predmetnih objekata iznosi 10.667 m2. Veličina i oblik parcele oblikom i dimenzijama zadovoljavaju potrebe za nesmetano održavanje i funkcionisanje predmetnog objekta - stoji u dokumentu.

Tov pilića u tri faze

Uzgoj tovnih pilića u okviru farme će biti organizovan kroz sljedeće cjeline - transport i prijem jednodnevnih pilić, tov i isporuka utovljenih pilića. Jednodnevni pilići će se useljavati u prostor farme, koji će prethodno biti očišćen, dezinfikovan i u koji će biti unesena prostirka od sjeckane slame.

- Tov pilića će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi pilići se hrane koncentrovanim hranivom tzv. starterom. Ishrana starterom se primjenjuje cca 14 dana, odnosno dok pilići ne postignu tjelesnu masu od 500 g. U sljedećem periodu, koji traje cca 21 dan, kao hranivo se daje tzv. grover. U ovom periodu brojleri postignu tjelesnu masu koja u prosjeku iznosi cca 2,1 kg.

Hraniva tipa starter i grover pored ostalih komponenti sadrže i materije kao što su riblje ulje, riblje brašno, mesno - koštano brašno i sl. koje pilećem mesu daju neprijatan ukus, stoga se u posljednjoj fazi tova, ishrana vrši tzv. finišerom, hranivom koje ne sadrži navedene materije. Treća faza tova, odnosno isčišćavanje, traje cca 7 dana i u tom periodu brojleri izgube malo na težini postignutoj u periodu tova

- Jednodnevni pilići su jako osjetljivi na niske spoljne temperature stoga je u objektu farme neophodno instalirati sistem za zagrijavanje. Pilići će se useljavati u objekat prethodno zagrijan na temperauru od 35 stepeni C. Kako pilići rastu, zahtjevi za zagrijavanjem prostora opadaju, pa se u toku tova temperatura smanjuje nedeljno za cca 2 stepena.

Kako bi se obezbijedili odgovarajući mikroklimatski uslovi u okviru farme biće instalisan i sistem za ventilaciju, pomoću koga će se vršiti izmjena vazduha i održavati vlažnost vazduha na nivou nižem od 65%.

- Prostor za uzgoj pilića osvjetljava se vještačkim osvjetljenjem. Tov brojlera će se odvijati u sistemu 24 h osvjetljenja. Jačina osvjetljenja od 60 Lux, koja se primjenjuje pri useljenju objekta, u toku tova se smanjuje i pred iseljenje iznosi 20 Lux - ističe se.

Sistem ishrane, napajanja, ventilacije i zagrijavanja prostora je kompjuterizovan i njime će se upravljati preko komandne table smještene u predsoblju prostorije u kojoj se tov i odvija. Nakon završenog tova, brojleri će se odnositi na klanje, a prostor u kome je tov vršen se priprema za prijem novog turnusa.

Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu izradio je UNIS - Institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara.

Investitor je podnio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu. Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici ministarstva.

S.Š.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.