NavMenu

Srbija i Republika Srpska planiraju saradnju u oblasti filmske umetnosti i drugog audiovizuelnog stvaralaštva

Izvor: eKapija Petak, 04.02.2022. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: doomu/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i Republika Srpska nastaviće da jačaju institucionalnu saradnju u svim oblastima kulture i umetnosti, kao i mobilnost umetnika, dogovoreno je na sastanku ministarke kulture i informisanja Maje Gojković i ministarke prosvete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić.

Istaknuta je spremnost na još jače zalaganje za proširenje saradnje, zajedničke programske aktivnosti i manifestacije u cilju očuvanja srpske kulture, tradicije i jezika, navedeno je na saju Ministarstva.

Gojkovićeva i Trivićeva dogovorile su potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti filmske umetnosti i drugog audiovizuelnog stvaralaštva i Memoranduma o saradnji za period 2022 – 2026. godine.

Istakle su značaj saradnje Srbije i Republike Srpske u oblasti kinematografije, i razmotrile mogućnost zajedničkih projekata, posebno onih od nacionalnog interesa.

Maja Gojković je napomenula da je Srbija u 2022. godini planirala 1,7 milijardu dinara, što je milijardu dinara više za podsticaje za snimanje u odnosu na prošlu godinu, a Natalija Trivić je naglasila da je model podsticaja Srbije dobar, što potvrđuje i činjenica da se uložena sredstva četverostruko vrate.

Gojković je naglasila da je potvrđena dobra saradnja dva ministarstva na realizaciji projekta revitalizacije rodnog mesta Branka Ćopića u Hašanima "Bašta sljezove boje", koji je jedan od najznačajnijih projekata i doprinosi strateškom interesu za srpsku kulturu. Dodala je da je donacija Vlade Srbije značajna, jer će se završiti kompletna infrastruktura kako bi se u što kraćem periodu osposobio ovaj ambijent za edukativnu, kulturnu i turističku destinaciju.

Gojkovićeva i Trivićeva su istakle važnost zajedničkih projekata na očuvanju sećanja i u tom kontekstu naglasile značaj multimedijalne izložbe posvećene Jasenovcu i negovanju sećanja na žrtve ovog logora.

Gojkovićeva je naglasila da je zajednički cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome će se zajedno raditi i ubuduće. U tom kontekstu istaknut je značaj nastavka održavanja manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj", i "Dani Srpske u Srbiji", koje povezuju ustanove kulture i omogućavaju da se publici u Srbiji i Republici Srpskoj predstavi kvalitetan program.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" održana je u 11 gradova i opština u Srbiji u oktobru 2021. godine, a "Dani Srbije u Srpskoj" održaće se ove godine u više gradova u Republici Srpkoj, kada će biti uključene mnoge ustanove i umetnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.