NavMenu

Inovacija valjevskih vinogradara - Bolji kvalitet belog vina niži troškovi

Izvor: Blic Utorak, 01.02.2022. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)Ilustracija
Umesto preskupih čilera, dizajnirane spirale od prohromskih cevi i spoljna jedinica od klima uređaja postižu isti efekat - grožđani sok se hladi na propisanoj temperaturi i tako se dobija belo vino vrhunskog kvaliteta, inovacija je valjevskih vinogradara.

Od grožđa, koje je tokom prošle godine rodilo njegovom u vinogradu u Mrčiću, Jovan Simić je samo od šardonea jesenas iscedio skoro 4.000 litara belog vina. Međutim, do krajnjeg rezultata, a to je kvalitetno vino, nephodno je proći dug put od rada u vinogradu, pa sve do procesa proizvodnje, koji kada su u pitanju bela vina ima nekoliko specifičnosti u samom tehnološkom postupku. Jedna od prvih je da prođe što manje vremena od berbe do dobijanja grožđanog soka, a za skraćenje tog perioda neophodna je dobra presa i muljač.

- Kada se ubere grožđe ono se stavlja u muljač, koji odvaja peteljku i ostaju samo izgnječene bobice, koje se zatim prebacuju u presu koja pravi grožđani sok. Imali smo staru presu gde je taj postupak dugo trajao, a zbog njenog malog kapaciteta prerada oko četiri tone grožđa trajala je dan i noć. Za to vreme, grožđani sok je u dodiru sa kisonikom i dolazi do oksidacije, tako da u samom startu imamo elemenat koji kvari buduće vino - priča Simić.

Vinogradari okupljeni oko udruženja Gradina godinama su se borili sa tim problemom, jer da bi popravili kvalitet vina morali su da pronađu način što boljeg presovanja. Pre tri godine nabavljena je presa većeg kapaciteta, koja u roku od sat vremena ispresuje do četiri tone grožđa, odakle se dobijeni sok odmah prebacuje u sudove na hlađenje.

Hlađenje soka je jedan od narednih bitnih koraka, gde temperatura kod belih vina mora da bude potpuno kontrolisana u rasponu od 14 do 17 stepeni. Za taj proces potrebni su uređaji čileri koji hlade grožđani sok, ali su oni, s druge strane, jako skupi.

Do rešenje je, međutim, došao Milovan Stojković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Gradina na osnovu uređaja koje koriste vinogradari iz Hrvatske. Uz pomoć inženjera za frigo tehniku napravljene su spirale za hlađenje, u koje su uložili manje novca, a postigli isti efekat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.