NavMenu

Srbija domaćin konferencije Foruma slovenskih kultura - Bira se najbolji muzej iz 11 slovenskih zemalja

Izvor: eKapija Utorak, 11.01.2022. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naša zemlja domaćin međunarodne konferencije Foruma slovenskih kultura, koja se održava od 10. do 14. januara, a u okviru koje će biti organizovana i dodela nagrade "Živa".

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić pozdravila učesnike konferencije u Narodnom muzeju, ističući da je posebna čast to što je ove godine Srbija prvi put domaćin ceremonije dodele nagrade "Živa" za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura.

Zajedničkim snagama i odgovorim ponašanjem uspeli smo da se, posle nekoliko meseci odlaganja zbog pandemije, uživo sastanemo i zajednički obeležimo dodelu sedme po redu nagrade "Živa", navela je Vanušić.

Ona je istakla da posebno zadovoljstvo predstavlja to što su se učesnici skupa okupili u Narodnom muzeju, centralnoj muzejskoj ustanovi i jednom od nominovanih za ovogodišnju nagradu.

Pomoćnica ministra je ukazala na to da da joj je, s obzirom na to da nagrada "Živa" nije samo nagrada muzeju za njegov višedecenijski rad, već je to i priznanje i gradu i državi iz kojih muzej dolazi, posebno zadovoljstvo da ove godine, u izazovima pandemije, Srbija organizuje ceremoniju dodele pomenute nagrade, jer je upravo Galerija Matice srpske prva ponela ovo prestižno priznanje kada je ono ustanovljeno.

Vanušić je napomenula da zadatak žirija neće biti nimalo lak, da su u konkurenciji 22 muzeja iz 11 slovenskih zemalja, što potvrđuje da su uprkos brojnim izazovima u uslovima pandemije muzeji opet postali mesta susreta.

Ona je naglasila da su muzeji i muzejski radnici pokazali neverovatnu snagu duha i kreativnosti i nisu dozvolili da im pandemija ugrozi rad.

Kada nije bilo uslova da se posete muzeji, ove institucije su kroz svet savremene digitalne komunikacije došli u naše domove. Takođe, muzeji su bili među prvima koju su otvorili svoja vrata za posetioce i tako nam omogućili da ponovo uživamo u jedinstvenom doživljaju živog dodira sa umetnošću i kulturnim nasleđem, rekla je Vanušić.


Domaćin konferencije je Ministarstvo kulture i informisanja sa partnerima – Muzejom Jugoslavije, Galerijom Matice srpske, Muzejom savremene umetnosti, Narodnim muzejom, Jugoslovenskom kinotekom i Novim Sadom 2022 – Evropskom prestonicom kulture.

Nagrada "Živa" ima za cilj da identifikuje, podstiče, nagrađuje i promoviše eksperimente, projekte, muzejsku praksu u specifičnim kulturno-geografskim okvirima evropskih zemalja slovenske kulture, prepoznajući specifične vrednosti slovenskog sveta, njegovog nasleđa, zajedničkih i ponekad kontradiktornih korena, kao i problema.

Dobitnici nagrade i ostali učesnici konferencije će u sklopu svog boravka u Srbiji prisustvovati i zvaničnom otvaranju Evropske prestonice kulture 2022. u Novom Sadu, čiji je slogan "Za nove mostove".

On simboliše želju da se izgrade novi mostovi saradnje i razmene među umetnicima iz Novog Sada i Srbije sa evropskom kulturnom scenom, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije,
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.