NavMenu

Nakon 30 godina počela sanacija deponije u Sovljaku

Izvor: eKapija Petak, 10.12.2021. 16:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas u Bogatiću početku radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak, na kojoj se otpad nepravilno odlagao 30 godina.

Vujović, koja je obišla radove sa predsednikom te opštine Milanom Damnjanovićem, istakla je da će ova deponija biti i sanirana i rekultivisana uz podršku Ministarstva, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je ukazala na to da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće ekološke probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku.

Ministarka je napomenula da se u blizini ove deponije nalazi više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane, dodavši da meštani zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozore.

- Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno radimo i to po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina - naglasila je ministarka i dodala da je planirano zatvaranje još jedne deponije u ovoj opštini.

Vujović je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države, dodavši da će izgradnjom regionalnog reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje naredne godine, biti rešen problem odlaganja otpada za čitav okrug.

Imamo plan i prioritete za narednu godinu kako bismo učinili život građana kvalitetnijim. Gradićemo stotine kilometara kanalizacione mreže, prečistače otpadnih voda i moderne regionalne centre za upravljanje otpadom, poručila je ona.

Ministarka je naglasila da će sva mehanizacija, koja je prethodnih godina korišćena u izgradnji puteva, škola i bolnica, sada biti preusmerena na izgradnju zelene infrastrukture, što će značajno unaprediti kvalitet života građana Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.