NavMenu

Apatin dobija transfer stanicu za pretovar i separaciju otpada

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 10.04.2023. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom neophodno je udruživanje opština, te je u Vojvodini već formirano devet regiona - Novi Sad, Sremska Mitrovica, Pančevo, Inđija, Kikinda, Subotica, Zrenjanin, Sombor i Vršac.

Sombor je regionalni centar u kom će, osim te lokalne samouprave otpad odlagati opštine Apatin, Kula, Odžaci i Bač. Na prostoru sadašnje nesanitarne deponije Rančevo, biće izgrađena nova regionalna, pa je u skladu s tim prošle godine osnovano javno komunalno preduzeće Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo Sombor.

Lokalnim planom upravljanja otpadom, u Apatinu je predviđena transfer stanica, gde bi se obavljao pretovar prikupljenog otpada s teritorije te opštine, a koji će biti transportovan do novog regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) u Rančevu. Postupak javne nabavke za pribavljanje tehničke dokumentacije za gradnju transfer stanice komunalnog otpada okončan je početkom godine.

Opštinska uprava Apatina u februaru je zaključila ugovor, vredan 14,3 miliona dinara s PDV-om, s akcionarskim društvom za studije, istraživanje, projektovanje i inženjering Hidrozavod DTD iz Novog Sada. Od odabranih projektanata se očekuje da u roku od pet meseci, između ostalog, urade geodetske podloge, idejno rešenje, elaborat o geotehničkim uslovima izgradnje, izvođački i projekat za građevinsku dozvolu, kao i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i da obave istražne radove.

- Predmet tehničke dokumentacije je transfer stanica sa reciklažnim centrom, radi uspostavljanja regionalnog sistema upravljanja otpadom, koja će se služiti za pretovar i dalji transport otpada, prikupljenog na teritoriji Opštine Apatin. Projektom bi trebalo predvideti mere za efikasno funkcionisanje kompleksa, kao i one koje umanjuju negativne uticaje na životnu sredinu. Projektant treba da definiše tehničko rešenje za racionalno uređenje prostora, kao i da predloži rešenje za postupanje i tretman posebnih vrsta otpada, poput kabastog i građevinskog, što podrazumeva potrebu za drobilicom za građevinski otpad, direktan transfer na regionalnu deponiju i dr - objasnili su nadležni u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke.

Parcela na kojoj je planirana gradnja transfer stanice u vlasništvu je Opštine Apatin i to zemljište se u Кatastru vodi kao šuma 1. klase, površine 11,7 hektara na potesu Veliko polje. Gradnja stanice će omogućiti transfer mešanog komunalnog otpada do regionalne deponije, separaciju primarno selektovanog otpada, kao i privremeno skladištenje posebnih tokova otpada.

Kako se iz projektnog zadatka može primetiti, kompleks će imati tri zone - za pretovar, zonu reciklažnog dvorišta i reciklažnog centra. U zoni pretovarne stanice obavljaće se pretovar komunalnog otpada iz autosmećara u usipni koš stacionarne prese i zatim u abrol kontejnere, koji će biti odvoženi na regionalnu deponiju.

Na prostoru reciklažnog dvorišta odlagaće se posebne vrste otpada, koje će građani donositi. U toj zoni nalaziće se niz kontejnera za sekundarne sirovine, specijalna spremišta kontejnerskog tipa za opasan otpad iz domaćinstava i kontejneri za odlaganje električnog i elektronskog otpada, boksovi za kabasti otpad. Prostor bi trebalo da bude natkriven, odnosno predviđena je nadtrešnica. U zoni reciklažnog centra planirana je sekundarna separacija i baliranje otpada, kao i privremeno skladištenje.

Apatin predstavlja administrativni, privredni, prosvetni i kulturni centar, i na području te opštine se nalaze još četiri seoska naselja - Svilojevo, Kupusina, Prigrevica i Sonta, tako da se sav otpad trenutno odlaže na nesanitarnoj gradskoj deponiji (smetlištu).


Rančevo za zapadnu Bačku

Izgradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, stvoriće se uslovi za zatvaranje deponija, koje koristi pet lokalnih samouprava zapadne Bačke, ali i za preradu i ponovo korišćenje otpada. U okviru centra će biti izgrađeno postrojenje za tretman otpada, što podrazumeva mehanički tretman, bio sušenje, proizvodnju čvrstog goriva dobijenog iz otpada, kao i za selekciju primarno sortiranog ambalažnog otpada, presovanje i skladištenje materijala. Osim toga, svojevremeno je najavljeno da će biti izgrađen i kompleks za proizvodnju goriva iz otpada.

Ministarstvo životne sredine biće investitor, s tim da bi novac za tu oko 34 mil EUR vrednu investiciju trebalo da bude obezbeđen kao deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske agencije za razvoj (AFD).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.