NavMenu

Rohindže tuže Facebook zbog govora mrznje, traže 150 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 07.12.2021. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/LoboStudioHamburg)
Na desetine etničkih Rohindža koje imaju status izbeglica u Velikoj Britaniji i SAD, tužili su Fejsbuk, optužujući društvenu mrežu da dozvoljava da se širi govor mržnje protiv njih.

Oni zbog toga zahtevaju više od 150 mlrd USD kompenzacije, uz tvrdnju da je Fejsbuk promovisao nasilje protiv progonjene manjine.

BBC navodi da se procenjuje da je oko 10.000 Rohindža muslimana ubijeno tokom vojne intervencije u Mjanmaru 2017. godine.

Fejsbuk, illi po novom Meta, nije odgovorila na optužbe.

Kompanija je optužena da je dozvolila "širenje mržnje i opasnih dezinformacija da traju godinama."

U Velikoj Britaniji, firma koja predstavlja neke od izbeglica pisala je Fejsbuku, navodeći nekoliko optužbi. Jedna je da su algoritmi Fejsbuka "uvećali govor mržnje protiv Rohindža".

Dodaje se da kompanija nije investirala u moderatore i poznavaoce činjenica koji su poznavali političku situaciju u Mjanmaru.

Takođe, Fejsbuk se optužuje da nije brisao komentare ili naloge koji su podsticali na nasilje protiv Rohindža, kao i da nisu preduzeli "pravovremenu akciju", uprkos upozorenju humanitarnih organizacija i medija.

U SAD, advokati su podneli prijavu protiv Fejsbuka u San Francusku, optužujući tu kompaniju da je bila spremna da "trguje životima Rohindža da bi imala bolji proboj na tržište u maloj zemlji u Jugoistočnoj Aziji".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.