NavMenu

Erste Banka lansirala edukativnu online igricu za osnovce

Izvor: Promo Ponedeljak, 06.12.2021. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Dobrosav Bob Živković)
Da li je novac teška tema za razgovor sa decom i kako pričati sa njima o kućnom budžetu? Razumeju li deca uopšte šta znači reč budžet? Šta je plata? Šta su prihodi domaćinstva, a šta su troškovi? Da li je finansijska pismenost jedna od najvažnijih veština novog doba? Sa željom da na zabavan i prijemčiv način deci približi finansijske teme, Erste Banka je kreirala edukativnu igricu za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, koja najmlađima i njihovim roditeljima može pomoći da zajedno izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji. Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, a može se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store.

Igrica je nastala po uzoru na istoimenu knjigu Čuvari Zmajevog blaga u izdanju Kreativnog centra, koju su deca i roditelji prihvatili sa velikim interesovanjem. Avanutre glavnog lika, simpatičnog i vickastog Zmaja koji je oživeo kroz igricu, sada postaju još uzbudljivije, jer igrajući se sa njim deca usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su štednja, odnos cene i vrednosti, upravljanje ličnim finansijama i mnoge druge. Autor ilustracija i u knjizi i u igrici je čuveni Dobrosav Bob Živković.

Igrica je deo sveobuhvatnog besplatnog programa finansijske edukacije #ErsteZnali, koji Erste Banka sprovodi već tri godine nastojeći da znanja iz oblasti finansija približi svima koji žele da bolje razumeju ovu oblast i donose dobre finansijske odluke.

- Motiv za kreiranje igrice bio je da deci na jedan zabavan i njima blizak način predstavimo pojmove iz oblasti finansija i da im pomognemo da izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji. Ako želimo da buduće generacije budu uspešnije od nas i da se bolje snalaze u finansijskom svetu, moramo im pružiti svu moguću podršku i pronaći način da im ovu temu približimo na njima prihvatljiv način. U proces finansijske edukacije treba da budemo uključeni svi, roditelji, nastavnici i vaspitači, ali i finansijske institucije. Zadovoljstvo nam je da ovako važan program konstantno proširujemo, što upravo radimo i sada lansirajući igricu za najmlađe - naglasila je Marija Mutić, koordinatorka programa ErsteZnali Erste Banke Srbija.

- Knjiga Čuvari Zmajevog blaga nam je prethodno pokazala da jednoj ozbiljnoj temi poput finansijskog opismenjavanja možemo da pristupimo na zabavan način. Igrica je mladim generacijama najprijemčiviji format, a za roditelje može biti povod da iniciraju razgovor sa decom na ove važne teme, kao i da im prenesu sopstveno iskustvo i navike u pogledu raspolaganja kućnim budžetom. Važno je da napomenemo da smo se tokom čitavog procesa kreiranja igrice savetovali sa psiholozima, pedagozima i roditeljima - istakla je Dragica Mujković, autorka knjige Čuvari Zmajevog blaga i direktorka komunikacija Erste Banke.

Brojna istraživanja i rezultati PISA testa ukazuju na neophodnost finansijskog opismenjavanja dece svih uzrasta, a u mnogim zemljama već postoji kao program ili se teži tome da finansijska pismenost bude sastavni deo nastavnog programa. Erste Banka je prepoznala tu potrebu i sredinom aprila ove godine potpisala Memorandum o saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime je dogovorena podrška pri izradi programa za finansijsku edukaciju učenika osnovnih škola kroz projekat Škola novca za osnovca. Već je završena obuka više od 100 učitelja i nastavnika koji će, kroz plan i program napravljen od strane stručne radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za tri starosna uzrasta, osnovcima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.