NavMenu

Požarevac dobija atletski stadion sa borilištima - Raspisan tender za gradnju vredan 87,14 miliona dinara

Izvor: eKapija Sreda, 01.09.2021. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jamikorn Sooktaramorn/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Požarevac raspisao je javnu nabavku za izgradnju atletskog stadiona u Požarevcu, a za tu namenu izdvojeno je 87,14 miliona dinara.

Projektom je predviđena izgradnja atletskog stadiona sa borilištima u Ulici Ilije Gojkovića. Površina parcele je 59.523 m2.

Atletski stadion sadrži kružnu atletsku stazu od 400 m sa šest kružnih traka, zaletišta od osam traka dužine 120m, borilišta (skok u dalj i troskok, skok sa motkom, skok u vis, bacanje koplja, bacanje kugli i bacanje diska i kladiva). Borilišta su pozicionirana na zelenim ili tartan površinama formiranim unutar atletske staze. Oko staze je postavljen zaštitni pojas od behatona u širini od 1m.

Rok za podnošenje prijava je 27. septembar 2021. godine, a detaljnije pogledajte OVDE.

Kružna atletska staza

Kružna atletska staza 400 m se sastoji od šest traka širine 1.22m + 0.05m (razdelne trake). Radijus kružne staze je 36.50° i ima dva ravna segmenta dužine 84.39m. U okviru kružne staze postoji unutrašnje proširenje za jamu za stipl čiz. Dimenzija jame je 3.66m x 3.66m x 0.5-0.7m. Sastavni deo kružne staze je i zaletište od osam traka u pravcu na 120m. Kružna staza, zajedno sa zaletištem i polukružnim unutrašnjim celinama kao završnu obradu ima tartan. Sa spoljne strane staze formiran je zaštitni pojas u vidu staze u širini od 1.00m, sa završnom oblogom od behatona. Između atletske staze i staze u behatonu nalaze se ivičnjaci 10/12cm, kao i nakon zaštitne staze. Zaštitni pojas u vidu staze sprečava direkno nanošenje zemlje na atletsku stazu. Sa unutrašnje strane atletske staze i na kraju završetka polukružne celine nalazi se sportski ivičnjaci sa slivnikom. Ostatak unutrašnje površine kružne atletske staze od 400m je zatravljen i delom se koristi kao podloga određenih atletskih borilišta.

Zaletište

Sastavni deo atletske kružne staze od 400 m je zaletište od osam traka na 120 m. Širine traka su iste, 1.22m + 0.05m (razdelne trake). Ispred zaletišta potrebno je obezbediti zonu od 17m (za zaletanje) i još 3m – bezbedne zone. Nakon zaletišta treba obezbediti još 17m zaustavnog prostora. Zaletište kao i kružna atletska staza imaju konstantan pad od 1% ka unutrašnjoj ivici kružne staze, tj. ka sportskom ivčnjaku sa slivnikom. Završna podloga je tartan.

Traka za skok u dalj i troskok

Paralelno uz zaletište sa unutrašnje strane staze nalazi se traka za skok u dalj i troskok sa jamama na susednim krajevima. Širina staze je 1.22m a dužina staze je 40m do 40m + 13m zavisno od veštine. Dimenzije jame su 2,75m x 8,00m. Tabla za poletanje je 1.22m x 0.2 i dubine oko 0.1m. Sletanje je dugo od 7m - 9m. Zaletište je u padu od 1% ka jami. Jame se pune peskom, dok je završna obloga zaletišta za skok u dalj i troskok tartan. Sa obe bočne strane staza je zaštićena ivičnjacima 10/12cm.

Traka za skok s motkom

Traka za skok s motkom se nalazi u okviru polukružne unutrašnje celine atletske staze, paralelno uz jamu za stipl čiz. Traka je široka 1.22m i duga je 40m sa dve jame na susednim krajevima. Dimenzije jama su 8,00 x 6,00m. Završna obloga staze je tartan. Metalna ubodna kutija , dimenzije 1.40 x 1.90 x 05 m i poklopci za skok sa motkom se ugrađuju u jamu i betoniraju MB 30 u visini sintetičke podloge. Prilikom ugradnje radi se
povezivanje novopostavljenih cevi za odvod vode iz jame sa kišnom kanalizacijom.

Borilište za bacanje kugli

U okviru Atletske staze,na polukružnoj celini prekrivenoj tartanom pozicionirano je borilište za bacanje kugli. Paralelno uz stazu za skok u dalj i troskok, u zoni starta odnosno cilja zaletišta. Borilišta su okrenuta ka središnjem travnatom delu. Prsten borilišta je od sitnozrnastog betona MB 30, prečnika 294 cm i debljine 12 cm. U betonsku kružnu ploču se ugrađuje metalni prsten. U okviru betonske ploče pozicionirane su četiri cevčice ø 15mm za odvod vode do kišne kanalizacije. Površina za sletanje kugli je slobodna travnata površina unutar atletske staze.

Borilište za bacanje koplja

Borilište za bacanje koplja je pozicionirano u centralnom delu astletske staze, paralelno zaletištu. Zaletište za bacanje kopalja 30 m dužine je upravno postavljeno u odnosu na radijus atletske staze. Zaletište je u okviru polukružne celine od tartana unutar atletske staze od 400 m i okrenuto ka središnjem travnatom delu. Dužina sektora za bacanje je 4 m.

Poslednjih 20m zaletišta je u padu od 1%. Površina za sletanje koplja je slobodna travnata površina unutar atletske staze.

Dva borilišta za skok u vis

Borilišta za skok u vis su pozicionirana u okviru polukružnog dela atletske kružne staze od 400m. Podloge za sletanje su u središnjem delu sa obe strane zaletišta za bacanje koplja. Potrebno je obezbediti radijus od 20m za zaletište, dok je poslednjih 15m zaletišta u padu od 0.4%. S obzirom da je površina na kojoj se nalazi borilište od tartana, kao pozicija za zaletište se može koristiti i deo staza, tj. celokupna slobodna površina polukružnog dela koja nema definisanu namenu. Podloga za sletanje je 6,00 m x 4,00 m.

Borilište za bacanje diska i kladiva

Borilište za bacanje diska i kladiva je u istoj zoni kao i skok u vis na podlozi od tartana. Dužina sektora za sletanje je 80 m i okrenuto je ka zelenoj – zatravljenoj površini. Prsten borilišta je od sitnozrnastog betona MB 30. Prečnik kružne ploče je 330cm, dok je debljina ploče 12cm. U svež beton se ugrađuje konstrukcija metalnog prstena. U okviru betonske ploče pozicionirane su četiri cevčice ø 15mm za odvod vode do kišne kanalizacije.

Borilište ima zaštitnu fiksnu žičanu ogradu na 1m od sektora, koja se nosi preko tačno raspoređenih stubova , ankerovanih putem horizontalnih ploča u betonske temelje MB 30.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Bugarska kompanija CERB obaviće remont termoelektrane "Kosovo A"

Projekat remonta druge najveće elektrane na Kosovu dobila je Bugarska centralna energetska remontna baza (CERB) EAD. Remont je u termoelektrani Kosovo A i odvijaće se prema planu modernizacije elektrane. Izvođač radova je energetska kompanija Kosova (KEK Kosovo – Kosovska energetska korporacija). Inače, bugarska kompanija remontovala je turbinu i kotao u bloku A5 Termoelektrane Kosovo, koji je pušten u rad još 1975. godine.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.