NavMenu

U planu otvaranje mlekare i klanice u Sandžaku - Tri lokalne samouprave u trci za investicijom koja će dovesti i stručnjake iz Nemačke

Izvor: Sandzak press Ponedeljak, 12.07.2021. 16:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što su Vlada Republike Srbije i predsednik države do 2025. godine na ovom području najavili infrastrukturne projekte, auto-put do Sjenice prema kojem će Beograd biti udaljen dva i po sata, krak za BiH, krak preko Kruševca, te Makedoniju, a tu su i putne veze sa pokrajinom Kosovo, kao i Albanijom, predstavnici investitora iz dijaspore otvaraju mogućnost novih investicija - izgradnje klanice i mlekare. U trci su Opštine Sjenica, Tutin, Novi Pazar.

S državnim sekretarima u Ministarstvu poljoprivrede, projekt menadžer ispred investitora dijaspore sa saradnicima najpre se susreo sa prvim čovekom Sjenice. Predviđeno je da se on tokom narednih dana najpre upozna sa ponudama svih lokalnih samouprava, i ponovo se vrati do kraja meseca sa odgovorima za koga su se odlučili.

- Stari stadion pretvaramo u poslovnu zonu koja je potpuno infrastrukturno opremljena, ima adekvatnu trafostanicu, izlazi na javni put, ima adekvatno snbdevanje vodom i kanalizacijom. Prilagodićemo tehničku dokumenatciju potrebama investitora - kaže Munib Mujagić predsednik Opštine Sjenica.

Dijaspora ne ulazi kroz ovaj projekat samo kao investitor već dovodi i nemačke tehnologe koji će vršiti edukacije, rukovodioce klanica, a traži će i dualno obrazovanje u srednjoj školi pa će i s Ministarstvom prosvete uskoro stupiti u kontakt. Sa iskustvom klaničke industrije Mitros kvalitetnih proizvoda i konkurentnosti na takozvanim teškim tržištima, i ovde žele razviti dobru i pouzdanu priču o uspehu.

Predstavnik investitora dijaspore navodi da će nova investicija otvoriti nekoliko hiljada radnih mesta.

- Ne samo da će sto zaposlenih biti u klanici nego će biti uposleno 500 do hiljadu gazdinstava. Svako gazdinstvo nosi minimum tri osobe, a to je već nekoliko hiljada koje ćemo direktno ili indirektno zaposliti. Da li ćemo raspodeliti u razne opštine, ja ne znam kako vi idete na posao ali ja uvek idem u jednu kancelariju na posao - ističe Ramo Adrović predstavnik investitora dijaspore.

Državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je budžet duplo jači nego pre samo četiri godine. Polovina se odvaja za stočarstvo, a u ovom domenu Vlada Srbije želi da uradi puno toga.

- Poljoprivrednici sa područja Opštine Sjenica u prethodnoj godini, pandemijskoj, kriznoj godini korone ostvarili su subvencije i dobili sredstva iz budžeta direktno na svoje račune u iznosu od 762 miliona dinara. Statistički gledano, iznos sredstava koji su ostvarili poljoprivrednici sa područja Opštine Sjenica prelazi dve milijarde - kaže Senad Mahmutović, državni sekretar.

U Tutinu, predsednik Hot poručuje da Opština kao lokaciju daje Ljeskovu, gde je zemljište, kako kaže, pogodno za takve projekte. Međutim, pitanje je da li je ova lokacija slobodna za investiranje jer brojni projekti stoje u ovom trenutku.

- Ta lokacija je čekala uslove, ta lokacija još uvek stoji - kaže Salih Hot.

Po svemu sudeći, budući investitori će sa sobom dovesti i strane partnere sa kojima sarađuju.

- Gospodo, na vama je da odlučite. Mi hoćemo da investiramo i sigurno ćemo investirati - kaže Ramo Adrović.

Na kraju, Adrović najavljuje da sa na odluku o tome gde će biti ostvarena nova investicija, u Sjenici, Tutinu ili Novom Pazaru, neće dugo čekati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.