NavMenu

Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar - 202 mosta i 15 raskrsnica, gradnja moguća već sledeće godine

Izvor: eKapija Nedelja, 05.03.2023. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Državna Reviziona komisija usvojila je generalni projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara, što je prvi korak ka izgradnji ovog puta, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je objasnio da posle usvajanja ovog dokumenta sledi izrada idejnog projekta i projekta za građevinsku dozvolu, za šta "Putevi Srbije" imaju izabranog projektanta i da bi, ukoliko bude bilo novca, ovaj put mogao da se gradi 2024. godine.

Trasa budućeg koridora ide od auto-puta Miloš Veliki odnosno petlje Preljina, petlje Adrani, na teritoriji grada Kraljeva, zatim preko Drakčića, dolinom Vrdilske reke, preko Konareva, Mataruške banje, Bogutovačke banje, Maglič grada, potom dolinom Ibra do Ušća, zatim dolinom reke Raduše do Biljanovca, preko Brvenika do Raške, a zatim dolinom reke Raška do planirane obilaznice oko Novog Pazara, precizirao je on.

Ministar je rekao da će dužina brze saobraćajnica Kraljevo-Novi Pazar biti 83,4 kilometra, pri čemu je na trasi predviđeno 13 denivelisanih raskrsnica i dve površinske (kružne) raskrsnice, dva odmorišta i jedno dvostrano parkiralište.

- Biće izgrađena 202 mosta odnosno 101 most po smeru ukupne dužine 37,12 kilometara - rekao je Vesić i dodao da je procenjena vrednost izgradnje 18 miliona dinara po kilometru ali da će konačna cena biti utvrđena na tenderu.

On je naveo da će se nakon izgradnje brze saobraćajnice, od Novog Pazara do Beograda putovati za manje od dva i po sata, uz napomenu da će ovaj put obezbediti razvoj i investicije za Novi Pazar, Rašku i Kraljevo.

Prema njegovim rečima, ova saobraćajnica će imati poseban značaj za očuvanje našeg nacionalnog identiteta jer će omogućiti razvoj ovog kraja u kome se nalaze brojni srednjovekovni spomenici i manastiri, preneo je sajt Vlade Srbije.


Vesić je predočio da će put prolaziti kroz srpsku Dolinu kraljeva u kojoj se nalaze dve banje - Mataruška i Bogutovačka, kao i manastiri Gradac i Žiča i drevni grad Maglič.

Na desetak kilometara od Studenice nalazi se isposnica Svetog Save. Tu su i Petrova crkva koja potiče iz četvrtog veka i Deževa, mesto rođenja Rastka Nemanjića, naveo je ministar.

On je ukazao na to da se na padinama Kopaonika nalazi srednjovekovni grad Brvenik pored koga su manastiri Stara i Nova Pavlica, a tu su i manastiri Đurđevi stupovi i Sopoćani.

Prema njegovim rečima, trinaest kilometara od Novog Pazara nalazi se jedan od ratnih prestonica Nemanjića srednjevekovni grad Jeleč i manastir Crna reka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.