NavMenu

Srpska fabrika vakcina gradiće se u Zemun polju u okviru privredne zone "Autoput" - Institut za puteve priprema dokumentaciju za opremanje lokacije

Izvor: eKapija Petak, 11.06.2021. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, printscreen)
Fabrika za proizvodnju kineskih vakcina Sinofarm gradiće se u Zemun polju, u okviru privredne zone "Autoput". To je navedeno u odluci Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda o dodeli ugovora za izradu teničke dokumentacije za opremanje lokacije.

U okviru pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva za nabavku tehničke dokumentacije za opremanje lokacije za izgradnju fabrike vakcina u okviru privredne zone "Autoput" u Novom Beogradu Zemunu i Surčinu, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dodelila je taj posao Institutu za puteve ad Beograd.

Ponuda Instituta za puteve vredna 61,87 miliona dinara bez PDV-a, odabrana je kao najpovoljnija među ponudama tri ponuđača kojima je bio upućen poziv za pregovaranje.

Izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije treba da bude gotova do 25. oktobra ove godine, stoji u odluci.

Kako je navedeno u obrazloženju, zaključkom Vlade Srbije od 27. maja određeno je da investitorska prava u ime i za račun Grada Beograda na opremanju lokacije za izgradnju planirane fabrike vakcina u celini 1-Blok 11a u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone "Autoput" u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu, vrši Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.

Dodaje se da je Gradu Beogradu preporučeno da, preko Direkcije, kao prioritetne izvede radove na komunalnom opremanju katastarske parcele broj 946/5 u KO Zemun polje na kojoj će se graditi fabrika vakcina - objekat, kako je se navodi, "od posebnog značaja za Srbiju u borbi protiv epidemije Covid-19".

Radovi na komunalnom opremanju obuhvataju rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu tehničke dokumentacije i izgadnju pristupnih saobraćajnica sa infrastrukturom, a potrebno ih je realizovati po hitnom postupku.

Podsetimo, gradnja fabrike Sinofarmovih vakcina najavljena je u martu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da je ta investicija dogovorena u Abu Dabiju i da će se fabrika graditi sa Emiratima i Kinezima, te da će proizvodnja kineske vakcine u Srbiji početi već 15. oktobra.


- Tražimo zemljište nadomak Beograda, ka Surčinu ili okolini prestonice - rekao je Vučić tada.

On je najavio da će Srbija obezbediti zemljište i infrastrukturu, kao i da će uložiti 18 mil EUR u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina, za grip, tetanus i vakcine protiv virusa korona.

Kao moguća lokacija za fabriku kasnije je pominjan i Lazarevac, a premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Lazarevac jedna od pet lokacija koje se razmatraju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će fabrika biti izgrađena po principu "ključ u ruke" i da će proizvoditi dva miliona vakcina mesečno. Plan je da se Sinofermove vakcine, kako je rekao, prvo pakuju, a zatim i proizvode.

Sredinom maja predsednik Vučić je na svom Instagram profilu objavio i kako će nova fabrika izledati.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.