NavMenu

Korak bliže gradnji autoputa kroz Južni Banat - Počinje izrada prostornog plana za saobraćajnicu od Pančeva do granice sa Rumunijom

Izvor: eKapija Petak, 21.04.2023. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština AP Vojvodine usvojila je Odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-70, deonica Pančevo-Vršac-granični prelaz sa Rumunijom (Vatin).

Za potrebe izrade Prostornog plana i Izveštaja o proceni uticaja plana na životnu sredinu iz budžeta AP Vojvodine, izdvojeno je 36,1 milion dinara, a rok za izradu nacrta je šest meseci.

Kako se navodi na sajtu Grada Vršca, područje obuhvaćeno ovim prostornim planom obuhvata katastarske opštine u okvirima jedinica lokalne samouprave gradova Pančevo i Vršac, kao i opština Kovin, Alibunar i Plandište, a prostire se na oko 980 kvadratnih kilometara.

Inicijativu za izradu ovog prostornog plana pokrenuloje JP Putevi Srbije, a na osnovu već izrađene Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom autoputa E-70 za deonicu Pančevo-Vršac-državna granica.

Tehničku dokumentaciju je izradio Institut CIP iz Beograda, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo je pozitivan izveštaj.

U toku ove godine planiran je nastavak izrade tehničke dokumentacije za ovaj putni pravac.

Nakon završetka Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Vršcu, Pančevu, Kovinu, Alibunaru, Plandištu, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu.

Podsetimo, kada je u septembru 2021. godine Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo tender za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom autoputa E70 Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, navedeno je da buduća trasa puta predstavlja nastavak buduće obilaznice oko Beograda (Dobanovci - Ostružnica - Bubanj Potok - Vinča - Pančevo) i predstavljaće najkraću drumsku vezu Rumunije, preko Srbije i Crne Gore sa koridorom X i sa južnom Italijom i Albanijom, odnosno sa Sredozemnim basenom.

U unutrašnjem saobraćaju auto-put će povezivati privredu južnog Banata sa Beogradom, centralnim regionima Srbije, Crnom Gorom i Lukom Bar.

Sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Temišvar potpisali su sredinom 2022. ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihail Grindeanu, navedeno je na portalu Vlade.

Ugovorne strane su se obavezale da će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar – Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Na spoju dva autoputa, ugovorne strane će izgraditi granične prelaze na teritoriji dveju država.

Ostale projekte u oblasti putne infrastrukture možete pogledati u našoj interaktivnoj mapi OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Novi auto-putevi

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

25.09.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Ponovo pokrenuta priča o tunelu od Mosta na Adi do Autokomande

Ideja za izgradnju tunela od hipodroma, odnosno Mosta na Adi do Autokomande, stara je kao i priča o mnogim drugim infrastrukturnim projektima koji decenijama postoje isključivo u planovima. Pre sedam, osam godina, gradska vlast najavljivala je početak gradnje te tunelske veze za 2018. godinu, onda je usledilo zatišje uz nezvanične informacije da se od tog projekta do daljeg odustalo da bi posle današnjeg sastaanka sa delegacijom iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.