NavMenu

Usidren ugovor - spor oko izgradnje luke u Kovinu

Izvor: Novosti Utorak, 09.02.2010. 08:47
Komentari
Podeli

Ruska firma "Karavan" iz Kemerova, koja se, između ostalog, bavi i građevinom, više od pet godina pregovara sa opštinom Kovin o izgradnji luke na "njihovom" delu Dunava, u dužini od dva kilometra. Međutim, iako su septembra 2005. godine dve strane potpisale ugovor o zakupu zemljišta na 99 godina, ovaj projekat vredan više od 200 mil EUR još nije realizovan!

Šta to koči izgradnju najveće luke na Dunavu u Srbiji, ne zna ni zastupnik "Karavana" za Srbiju, Marko Maravić, koji svu krivicu svaljuje na lokalnu samoupravu.

- (Ne)odgovornost, i to velika, leži na rukovodstvu Opštine Kovin, jer izgradnja luke, koja bi se nalazila na Koridoru 7, predstavlja veliku perspektivu za grad. A da ne pričam o sporazumu Ruske Federacije i Srbije, za koji su zainteresovane sve države Evrope, pa i sveta - kaže Maravić.

Zastupnik "Karavana" dodaje da su prvobitno sa opštinom potpisali ugovor o zakupu oko 121 hektar, ali da su ubrzo uočili nekoliko administrativnih propusta, pa je decembra iste godine potpisan aneks 1, pri čemu je utvrđena nova površina od oko 101 hektara.

- Ugovor i aneks su overeni u sudu. Ali, onda su se pojavili problemi u opštini. Prinudna uprava, izbori, pa nova vlast, što je produžilo čitav proces - kaže Maravić.

Dodatni problem predstavljalo je i insistiranje Javnog preduzeća "Vojvodina šume" da im opština plati nadoknadu za 11 hektara, koji su obuhvaćeni ugovorom o zakupu.

- UO "Vojvodina šuma" je 2005. doneo odluku da prihvata zamenu zemljišta sa opštinom Kovin, ali sadašnje rukovodstvo ne prihvata ništa osim naknade, koja je potpuno nerealna. Ali, i to smo odlučili da stavimo na svoj teret. Šta li će biti sledeće - pita se sagovornik "Novosti".

Blagoje Bogdanović, bivši predsednik opštine Kovin, a sadašnji zamenik predsednika, i potpisnik ugovora iz 2005. kaže da će problem sa "Vojvodina šumama" biti rešen, te da sada pribavljaju potrebnu dokumentaciju od ministarstava.

- Ministarstvo za infrastrukturu podržalo je izgradnju luke, a sada isto očekujemo od Pokrajine i Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje. Do te luke dolazili bi prekookeanski brodovi srednje nosivosti. Dalje ne bi mogli da prolaze, jer je most nizak - kaže Blagojević.

- Kovin želi tu luku. Ona je već predviđena planovima!

CENTAR VOJVODINE

Maravić predočava da je "Karavan" spreman unapred da plati opštini oko 400.000 evra za zakup zemljišta, za svih 99 godina, kao i to da je ugovorom definisano da im se, osim raznih taksi, od podzakupa zemljišta daje još 10 odsto. Takođe, opština bi imala tri odsto akcija u novoosnovanoj firmi "Karavana" za srpsko tržište.

- Kovin sa lukom treba da bude centar južnog Banata i Vojvodine, pogotovo što su i dve ruske firme i jedna korejska već potpisale predugovore sa "Karavanom" o izgradnji proizvodnih pogona u Kovinu - kaže Maravić.

- Nekim računicama, došlo se do podatka da bi izgradnjom luke sam grad imao dobit od oko dva miliona evra godišnje, a na ovaj način te pare gubi!

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 9.2.10.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.