NavMenu

ĐELIĆ: Srbija je u stanju da ispuni dogovor sa MMF

Izvor: Beta Ponedeljak, 08.02.2010. 14:06
Komentari
Podeli

Božidar ĐelićBožidar Đelić

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas (8. februar 2010. godine) da je Srbija u stanju da ispuni sve obaveze iz dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Jasno je koje su obaveze preuzete i pokazaćemo da je Srbija u stanju da poštuje dogovor, naročito oko penzijske reforme - kazao je Đelić novinarima na skupu o finansiranju lokalnih zajednica iz fondova Evropske unije (EU).

On je naglasio da će druga važna tema razgovora sa predstavnicima MMF-a, koji će početi sutra, biti realizacija programa racionalizacije državne uprave.

Đelić je ocenio da će razgovori sa MMF biti teški, ali je istakao da je "stend-baj" aranžman sa tom institucijom za Srbiju važan, jer obezbeđuje stabilnost dinara i provođenje ekonomskog programa.

U Beogradu će sutra početi razgovori predstavnika Srbije i MMF, u okviru treće revizije kreditnog "stend-baj" aražmana od 2,9 mlrd EUR.

Prvog dana su planiranani razgovori u Narodnoj banci Srbije i u Vladi Srbije sa premijerom Mirkom Cvetković i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da će glavna tema razgovora sa MMF biti reforma penzijskog sistema u okviru koje je ključno pitanje da li su pripremljena rešenja koja dugoročno omogućavaju smanjenje izdataka iz budžeta za Fond PIO.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit za jačanje deviznih rezervi iz kojeg su do sada povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 mlrd EUR.

Povlačenje treće tranše kredita od 350 mil EUR zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik pre dolazak misije kazao je da Srbija iz budžeta izdvaja više novca za zarade nego što je predviđeno sporazumom, kao i da "postoji zabrinutost" da neće biti ispunjen deo sporazuma o otpuštanju više od 8.000
činovnika u javnoj administraciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.