NavMenu

Blagi rast izvoza svežeg voća u 2009. godini

Izvor: Biznis Četvrtak, 28.01.2010. 08:52
Komentari
Podeli

Izvoz svežeg voća iz Srbije u prošloj godini zabeležio je blagi rast u odnosu na 2008. godinu, dok je kod plasmana zamrznutog voća evidentirano određeno smanjenje, izjavila je direktorka Poslovne zajednice za voće i povrće Evica Mihaljević

- Srbija je u 2009. godini izvezla oko 3.000 tona trešnje, istu toliku količinu kajsija, oko 13.500 tona breskve i nektarine, oko 40.000 tona jabuke, između 1.400 i 1.500 tona krušaka, 45.000 tona sveže i zamrznute šljive - navela je Mihaljevićeva, dodajući da je put stranog tržišta otišlo i 60.000 tona maline.

Povećanje izvoza u odnosu na 2008. godinu zabeleženo je kod sveže trešnje, breskve, jabuke, kruške, šljive i maline, dok je blag pad bio prisutan u izvozu kajsije i to zbog nepovoljnih vremenskih uslova u vreme berbe tog voća koji su uticali na njegov kvalitet, kazala je ona.

Smanjenje je zabeleženo i kod izvoza zamrznute višnje i kupine i "to ima svoju logiku", jer se ekonomska kriza, koja je počela u 2008. godini, osećala i u 2009. godini, dodala je ona, ocenjujući da će se ta kriza, što industrije tiče, osećati i u 2010. godini.

Mihaljevićeva je navela da je voće iz Srbije uglavnom izvoženo na rusko i tržišta zemalja u okruženju, ali i na probirljivo tržište EU.

Ona je naglasila da su za izvoz na strana tržišta naročito perspektivne trešnje, kruške i kajsije, što ukazuje na potrebu širenja površina u zemlji na kojima se te kulture uzgajaju.

Takođe, i šljiva iz godine u godinu postaje sve važnija za inostrane kupce, ukazala je Mihaljevićeva i dodala da se, pored rasta izvoza sveže i suve šljive, beleži i značajan rast izvoza čistog domaćeg pekmeza u velikim pakovanjima.

Sumirajući rezultate u 2009. godini, Mihaljevićeva je kazala da je ta godina, naročito za voćarstvo, bila karakteristična po tome što je veliki rod zabeležen ne samo u Srbiji, već i u konkurentskim zemljama u Evropi i svetu, što je uticalo na povećanu ponudu i samim tim nešto niže cene.

Mihaljevićeva je kazala da je, i pored postojanja velikog interesovanja u inostranstvu za voće proizvedeno u Srbiji i beleženja solidnog izvoza, neophodno uraditi daleko više na parametrima kvaliteta robe - uzgoju, amabalaži, načinu pakovanja, kako bi se obezbedili "mnogo kvalitetniji, stabilniji i stalniji kupci".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.