NavMenu

U Beogradu počeo Međunarodni kongres hotelijera

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.01.2010. 14:23
Komentari
Podeli

Godišnji kongres Međunarodne asocijacije hotela i restorana počeo je danas (18. januar 2010. godine) u hotelu "Continental" u Beogradu i trajaće do 21. januara, navodi "Beoinfo".

Najvećem svetskom skupu hotelijera prisustvuje 250 učesnika iz 42 zemlje Evrope i sveta. Tema kongresa je "Novi trendovi u hotelijerstvu i Balkan kao novo turističko tržište Evrope". Pokrovitelji su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kao i turističke organizacije Srbije i Beograda.

– Zbog svetke krize sve evropske zemlje prošle godine zabeležile su pad prihoda od turizma od 3 do 7%, ali je kod nas ostvaren rast od skromnih 1%. U isto vreme za 6% povećan je broj noćenja. Ipak, ne treba se zavaravati jer smo od turizma ostvarili prihod od samo 900 mil USD, što je daleko manje od zemalja sličnih našoj. Da bismo imali bolje rezultate, moramo neprestano ulagati u objekte i, što je još važnije, podizati nivo kvaliteta usluge. Kada je kvalitet usluge dobar, cena je uvek na drugom mestu – rekao je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Dinkić je podsetio da je za hotele i restorane PDV kod nas 8% i najavio niz stimulativnih mera za oživljavanje neše hotelijerske i turističke ponude. Vlada će preko poslovnih banaka obezbediti povoljnije kredite, a biće izdvojena i sredstva za obuku naših hotelijera u inostranstvu.

Predsednik Međunarodne asocijacije hotela i restorana Gasan Aidi (Ghasan Aidi) savetovao je prisutne hotelijere da i u vremenu krize nastave da ulažu u hotele, brinu o gostima i svojim zaposlenima.

– Uprkos krizi, ljudi neće prestati da putuju. Iskoristite potencijal kineskog tržišta od novih 50 miliona turista, ponudite dodane besplatne usluge poput bežičnog Interneta ili popusta u slučaju većeg broja noćenja. Nemojte po svaku cenu otpuštati zaposlene, već nagradite one najlojalnije. Od svojih vlada tražite dodatne olakšice, poput smanjenja poreskih stopa i jeftinijih kredita. Upoznajte svoje zemlje i naučite da njihove turističke potencijale predstavite u što boljem svetlu – rekao je Aidi.

Direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević rekla je da u našem glavnom gradu postoji četrdesetak hotela različite kategorije, kao i da se svake godine otvori po neki novi objekat sa tri ili četiri zvezdice.

– Ako na primer u Beogradu želite da organizujete veliki kongres, možete da računate na oko 5.000 soba koje ispunjavaju sve standarde. Prošle godine je u beogradskim hotelima ostvareno oko 1.100.000 noćenja, što je 16% više nego godinu dana ranije. U 2009. godini imali smo 4% više stranaca nego u 2008, ali je zabeležen pad broja domaćih gostiju. Ukupan smeštajni kapacitet u beogradskim hotelima, hostelima, kampovima i privatnom smeštaju je oko 12 hiljada kreveta – objasnila je Jasna Dimitrijević.

U sastavu Međunarodne asocijacije hotela i restorana nalazi se više od 100 nacionalnih asocijacija, 300.000 hotela i više od osam miliona restorana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.