NavMenu

Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Kuvajta

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2009. 08:29
Komentari
Podeli

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kuvajta Vuk Jeremić i šeik Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah potpisali su sinoć (23. decembar 2009. godine) sporazum o saradnji dveju zemalja, koji otvara put investicijama Kuvajta u Srbiju, kao i sporazum o reprogramiranju duga Srbije prema toj državi, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Jeremić je na konferenciji za novinare u Kuvajtu, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da će vlade dveju zemalja blisko sarađivati i da Srbija u budućnosti želi istinski dobre odnose i veze sa Kuvajtom kao što je to bilo i pre nekoliko decenija.

On je naveo da je tokom razgovora sa zvaničnicima Kuvajta bilo reči o produbljivanju saradnje u oblasti odbrane, i podsetio na to da je, kada je Irak okupirao tu zemlju, Srbija bila najveći snabdevač Kuvajta vojnom opremom.

Ministar je dodao da je takođe bilo reči i o saradnji u oblastima obrazovanja i zdravstva i ukazao na činjenicu da su dve zemlje uvek bile prijatelji i na planu kulture.

Jeremić je rekao da je tokom sastanka sa Al-Sabahom u ime Srbije izrazio zahvalnost Kuvajtu na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, na sastanku je potvrđen zajednički stav da se svako sporno pitanje, na Balkanu, Bliskom istoku ili u nekom drugom regionu, može rešiti mirnim putem, kroz Ujedinjene nacije i uz poštovanje međunarodnog prava, a ne jednostranim potezima.

Al-Sabah je naglasio da Kuvajt želi da ima prijateljske odnose sa Srbijom, kao nekad sa bivšom Jugoslavijom, i ponovio stav njegove zemlje da se sporna pitanja u regionu rešavaju mirnim putem.

On je podržao predlog Srbije da se pedesetogodišnjica osnivanja Pokreta nesvrstanih obeleži u Beogradu, gde je taj pokret i osnovan 1961. godine.

Jeremić se, po dolasku u Kuvajt, sastao sa emirom te države, dok je kasno sinić imao i susret sa načelnikom generalštaba kuvajtske vojske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.